Повторні вибори міського голови міста Мукачевого стали тим рубіконом, за яким чітко видно, яким шляхом піде Україна найближчим часом. На жаль, Україна іспит на демократію в цьому маленькому місті не витримала. Критика Ради Європи та інших міжнародних інституцій, парламенту України була і є обґрунтованою, оскільки виборча кампанія в Мукачевому засвідчила зрощення влади і криміналітету під прикриттям силових та контролюючих структур країни. Власне, через це було організовано досі не бачене попрання прав виборців, незалежних спостерігачів та журналістів. Мало того, влада навіть пішла на побиття народних депутатів, знищення доказів за результатами виборів і відкрито сфальсифікувала результати виборів.
Долучені до розслідування подій довкола повторних виборів міського голови Мукачевого силові та контролюючі структури держави досі не дали відповіді громадськості на запитання, які лежать на поверхні. Саме ці відповіді зможуть пролити світло на те, що відбувалося в Мукачевому, — вибори чи нахабна фальсифікація виборів?
Позаяк Генеральна прокуратура не знає, на які саме запитання їй належить дати відповіді, що від неї чекають, ми пропонуємо вищій наглядовій інституції публічно відповісти на такі запитання:
1. Чому Генеральна прокуратура не реагувала на те, що Указ Президента України від 25 грудня 2003 р. №1486/2003 «Про заходи щодо забезпечення конституційних прав громадян та нормалізації життєдіяльності м. Мукачевого Закарпатської області» ґрунтується на незаконному рішенні Сихівського районного суду м. Львова від 17.07.03 р., оскільки це рішення є складовою частиною судової справи №2-4925 2003 р., в якій уже до цього було рішення від 15.07.03 р.?
2. Чому реалізація Указу Президента України «Про заходи щодо забезпечення конституційних прав громадян та нормалізації життєдіяльності м. Мукачевого Закарпатської області» здійснювалася силами спецпідрозділів «Беркут» і «Сокіл» 26 грудня 2003 року?
3. Чому прокуратура не помітила факту захоплення приміщення міської ради та міськвиконкому озброєними працівниками спецпідрозділів 26.12.2003 року, коли ще Указ Президента по Мукачевому не набрав чинності? (опублікований 30 грудня 2003 р.).
4. Чому прокуратура не реагує на події в міськвиконкомі 26—29 грудня 2003 року, коли озброєні працівники спецпідрозділів не пропускали до міськради співробітників міськради та виконкому, депутатів міської ради на пленарне засідання сесії? Чому міліція перешкоджала законній діяльності депутатів міської ради?
5. Чому прокуратура не зреагувала на факти недопущення працівниками міліції депутатів міськради та 14 депутатів Верховної Ради на сесію 26, 29 грудня 2003 року та 9 січня 2004 року?
6. Чому прокуратура не зреагувала на факт незаконного затримання 30.12.2003 року заступника міського голови Мукачевого Олександра Карташова?
7. Чому прокуратура знехтувала факти безпідставних затримань міліцією 31.12.2003 року всіх, хто перебував на території фірми «Барва»?
8. Чому прокуратура не помітила і фактів блокування 9.01.2004 року помешкань депутатів міськради О. Галая, З. Лендєла, О. Ціцак, Є. Федіва з метою недопущення їх на засідання сесії міської ради, про що свідчать відеозйомки, «молодиками» кримінальної зовнішності?
9. Чому прокуратура не втрутилася в процес звільнення близько 30 працівників бюджетних установ через політичні мотиви?
10. Чому прокуратура не помітила того, що в. о. міського голови Мукачевого М. Опачко офіційно працював заступником голови облдержадміністрації, проте підписував рішення та розпорядження від імені Мукачівського міськвиконкому, що суперечить чинному законодавству?
11. Чому прокуратура не з’ясувала, хто дав добро на ведення зовнішнього спостереження за депутатами міськради, облради, народними депутатами, за тими, хто відвідує приміщення осередку «Нашої України» в м. Мукачевому?
12. Чому прокуратура не опротестувала рішення Мукачівської міськради від 9 січня 2004 року про розпуск територіальної та дільничних виборчих комісій, яке суперечить Закону України «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»(безпідставне подання прокурора м. Мукачевого)?
13. Чому виконавчою службою не забезпечено реалізацію судових ухвал щодо діяльності територіальної та дільничних виборчих комісій у попередньому складі?
14. Чому прокуратура на зреагувала на відкриту агітацію через ЗМІ за кандидата на посаду міського голови Ернеста Нусера таких членів МТВК, як Сергій Гриб, Олександр Малець, Микола Царегородцев, та інших?
15. Чому прокуратура не втрутилася, коли МТВК десять днів поспіль не працювала лише тому, щоб не виконувати рішення судів щодо реєстрації кандидатами на посаду міського голови З. Лендєла та В. Балоги?
16. Чому прокуратура не відреагувала на порушення закону про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів щодо рівних можливостей кандидатів у проведенні агітаційної кампанії?
17. Чому прокуратура знехтувала порушення закону про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, коли голови практично всіх дільничних виборчих комісій відмовлялися реєструвати офіційних спостерігачів від громадських організацій та представників ЗМІ? Чому їх не допускали на засідання дільничних виборчих комісій, вони не були присутні під час підрахунку результатів голосування кандидатів на посаду міського голови м. Мукачевого?
18. Чому прокуратура не помітила порушення закону про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів під час голосування на виборчих дільницях №№1, 3, 4, 5, 6, 8, 13, 14, 18, 22, 25, де невідомі особи залякували виборців, перешкоджали роботі спостерігачів, вривалися в приміщення дільничних комісій і наносили тілесні ушкодження спостерігачам, народним депутатам, журналістам та громили дільниці?
19. Чому прокуратура не вжила відповідних заходів на інформацію про те, що група невідомих осіб кримінальної зовнішності у супроводі депутатів від СДПУ(о) їздять на автомобілях від дільниці до дільниці, перевозять провокаторів та фальшивих виборців?
20. Чому не порушено кримінальної справи за фактом фальсифікації виборів?
21. Хто викрав документи ТВК і дільничних виборчих комісій з режимно-таємної частини міськвиконкому? Яким документом свідчить ТВК, що вона здала свої документи та дільничних комісій на зберігання в режимно-таємну частину?
22. Чому прокуратура не порушила кримінальну справу проти тих посадовців, котрі дали вказівку зняти міліцейську охорону з режимно-таємної кімнати, де зберігалися протоколи та виборчі бюлетені?
23. Хто побив чергового міськвиконкому?
24. Чому не було порушено кримінальної справи за фактом непідрахунку голосів виборців, нездачі протоколу до ТВК з виборчої дільниці №26, у результаті чого не було враховано волевиявлення 5 відсотків виборців Мукачевого?
25. Чому прокуратура знехтувала наявні факти підкупів виборців, зокрема на дільниці №18?
26. Чому прокуратура не відреагувала на побиття народних депутатів України М. Поліщука, Є. Жовтяка, П. Олійника, С. Хмари на виборчих дільницях №№ 3, 8, 13?
27. Чому прокуратура не порушила справу за фактом хуліганських дій — пошкодження виборчої урни на дільниці №14?
28. Чому прокуратура не діяла, коли заборонялося бути присутніми на засіданні МТВК офіційним спостерігачам, довіреним особам кандидатів, народним депутатам України, але дозволялося прокурору області В. Лемаку, його помічнику В. Розману, М. Опачку та іншим посадовцям із облдержадміністрації?
29. Чому не порушено кримінальну справу за фактом побиття працівниками правоохоронних органів у приміщенні міськради 19 квітня народних депутатів України Р. Безсмертного, Ю. Павленка, Т. Стецьківа, П. Олійника?
30. Чому прокуратура досі не відшукала рішення МТВК про результати виборів?
31. Чому не внесено протест прокуратури на незаконність проведення сесії міської ради 19 квітня 2004 ц. р.?
32. Чому прокуратура не опротестувала сфальсифіковане рішення сесії міськради від 19 квітня, на якій Ернест Нусер склав присягу міського голови за відсутності кворуму ради?
33. Чому прокуратура не оприлюднює наявність протоколів та виборчих бюлетенів, що залишилися після пограбування режимно-таємної кімнати, а також тих протоколів, що залишилися після голосування у членів ДВК?
34. Чому не порушено кримінальну справу за фактом, коли 21 квітня на робочу нараду членів комісії Верховної Ради України ввірвалося близько 20 депутатів різних рівнів під керівництвом радника ОДА, депутата міськради І. Чубірка та депутата райради В. Пауля, які брутально вимагали звільнити приміщення, погрожували, виштовхували народних депутатів України з приміщення, викрикували погрози на адресу народних депутатів за підтримки «молодиків» у кількості близько 50 осіб?
35. Чому прокуратура не провела розслідування за фактами силового тиску на членів ДВК, щоб останні підписали сфальсифіковані протоколи про результати виборів?
36. Чому прокуратура не порушила кримінальну справу за фактом силового викрадення документів у народного депутата України А. Матвієнка радником голови ОДА Іваном Чубірком?
37. Чому Генеральна прокуратура не порушила досі кримінальну справу стосовно голови МТВК Ю. Переста, членів МТВК за фальсифікацію підсумків виборів та незабезпечення ними збереження документації МТВК та ДВК?
38. Чому до цього часу не оприлюднено рішення ТВК по повторних виборах міського голови?
39. Коли Генеральна прокуратура України покладе край зрощенню правоохоронних органів Закарпаття, особливо міліції, з криміналітетом?
Виборці Мукачевого, всієї України чекають від Генеральної прокуратури об’єктивних відповідей на ці та інші запитання!
Анатолій МАТВІЄНКО, Юрій ОРОБЕЦЬ, Іван ІВАНЧО, народні депутати України.