Схоже, дедалі більше народних обранців сходяться на тому, що політичну реформу треба провести до президентських виборів. Зокрема, поспішають це зробити парламентська більшість та ліва опозиція. Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає за доцільне здійснити це у два етапи: до завершення нинішньої сесії затвердити зміни до Основного Закону, а восени, після вердикту Конституційного Суду, — остаточно.
Минулого тижня «за зачиненими дверима» збиралися лідери фракцій та груп на пропозицію співголів тимчасової комісії Степана Гавриша та Олександра Мороза. Вони знайшли компроміс для роботи над модернізацією Конституції України.
Резерв голосів для попереднього схвалення змін (а для цього потрібно не менш як 226 депутатів) шукати не треба. Однак шанси на проведення політреформи восени поки що залишаються примарними. «Ми й досі не знаємо, чи є 300 голосів для остаточного ухвалення змін», — зізнався лідер СДПУ(о) Леонід Кравчук. А «золота акція», за його словами, — у новоствореної депутатської групи «Центр», представники якої не поспішають роздавати обіцянки.
Одначе парламентарії з «Нашої України» переконані: головне — час введення в дію змін до Конституції — до президентських виборів 2004 року чи з 2006 року.
Зрозуміло, доля політичної реформи залежить передусім від тих лідерів депутатських груп і фракцій, які, ймовірно, братимуть участь у президентських перегонах. Щоправда, позиція багатьох з них ще не визначена. Так, лідер Народно-демократичної партії Валерій Пустовойтенко на запитання, чи збирається він поборотися за президентську булаву, лише зауважив: «Усе вирішить партійний з’їзд».
Наступний пленарний тиждень обіцяє бути досить напруженим. Голова Верховної Ради Володимир Литвин на нараді керівників фракцій і груп закликав «забезпечити сталу роботу» парламенту. А опозиція пообіцяла знову порушити питання про приватизацію «Криворіжсталі» та виведення українських миротворців з Іраку. Схоже, розгляд збільшення цін на бензин, про що, найпевніше, йтиметься у контексті бюджетних питань та звіту уряду, інформація силовиків з приводу подій у Мукачевому, нові судові позови до ЗМІ (минулого тижня до «України молодої») не залишаться без емоційного забарвлення.
Проте невідомо, як вплине на настрій народних обранців рішення Конституційного Суду. Адже тепер глава держави знає, коли він може розпустити парламент. Хоча Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає: все буде нормально.