Серед причин подорожчання пального представники УСПП не відкидають можливості змови
За останній тиждень вартість бензину зросла в 1,5 разу. Деякі перевізники вже підняли ціну на проїзд у маршрутках, інші — збираються. Стурбовані подорожчанням пального і сільгоспвиробники, які й за кращих умов щороку страждають від браку пально-мастильних. Експерти прогнозують, що через «бензиновий стрибок» протягом місяця українців очікує чергове зростання цін.
Найбільшим прорахунком держави учасники засідання Українського союзу промисловців та підприємців, у якому брали участь урядовці, народні депутати, виробники, нафтотрейдери, вважають відсутність державного запасу нафтопродуктів. Адже 100—150 тисяч тонн могли б припинити цінову вакханалію. Крім об’єктивних причин — подорожчання нафти на світовому ринку, зупинки на плановий ремонт двох НПЗ (Лисичанського та Херсонського) — бензинова криза виявила і глобальнішу «хворобу», зокрема, недосконалу цінову політику.
Урядовці називають подорожчання бензину ажіотажем і спекуляцією. За словами Володимира Саприкіна, директора енергетичних програм Центру Разумкова, спекулятивний момент теж має місце, бо вже після заяв уряду про можливі непопулярні заходи ціна на бензин у столиці знизилася на 20 копійок. В УСПП вважають, що не можна відкидати й варіант змови — досить підозрілим здається подорожчання бензину за один день на 10 відсотків.