Робоча група на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Адамом Мартинюком готуватиме компромісний варіант змін до Конституції України. Про це повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин після позавчорашньої наради лідерів депутатських фракцій і груп.
Узгоджений документ опрацьовуватимуть на основі текстів трьох законопроектів № 4180 (його взяли за основу), №№ 4105, 3207-1, зважаючи на пропозиції народних обранців, пояснив прес-секретар голови парламенту Ігор Сторожук. Після чого документ буде передано до тимчасової спеціальної комісії ВР із внесення змін до Конституції для його остаточного опрацювання. Якщо законопроект у сесійній залі набере не менш як 226 голосів і йому дасть оцінку Конституційний Суд, то вже восени можуть бути ухвалені зміни до Основного Закону. Щоправда, за це рішення не голосували представники «Нашої України» та БЮТ. Так, «нашоукраїнець» Микола Катеринчук, оприлюднюючи позицію своєї фракції, висловив переконання: за основу треба взяти документ 3207-1. А оскільки законопроект 4180, за його словами, «це шлях у нікуди», то домовленості й додаткові консультації «матимуть продовження». «НУ», додав він, виступає проти виборів Президента парламентом та продовження повноважень Верховної Ради до 2007 року.
За вилучення цих положень із законопроекту 4180 висловилися народні демократи і комуністи. Лідер фракції НДП і ПППУ Валерій Пустовойтенко заявив: якщо на цій сесії не буде проголосовано компромісний варіант документа, то восени не буде сенсу повертатися до цього питання. Петро Симоненко був категоричніший: реформу треба провести до виборів глави держави. І обов’язково. Для цього комуністи готові на компроміс.
А вже наступного тижня, у вівторок, народні депутати, як повідомив Голова Верховної Ради, заслухають інформацію правоохоронців про розслідування ситуації, яка склалася навколо виборів міського голови Мукачевого. Плановано, що керівники силових відомств виступлять з п’ятихвилинними доповідями.
У середу, 2 червня, передбачається, що Верховна Рада України розглядатиме бюджетні питання: уряд звітуватиме про виконання бюджету за 2003 рік, розглядатимуть зміни до бюджету на поточний рік, а також відбудуться парламентські слухання про бюджетну резолюцію на 2005 рік.
Водночас Володимир Литвин не виключив, що роботу парламенту блокуватимуть. Бо народні обранці знову голосуватимуть за внесення до порядку денного питань про виведення українських військ з Іраку і заборону приватизації «Криворіжсталі».