«Голос України» одержав пакет документів, з яких випливало, що Києву загрожує неабияка небезпека. У смт Коцюбинське (від столиці рукою подати) — величезні склади боєприпасів, що от-от рвонуть. Замало нікому не буде.
Редакція звернулася до Міноборони, а там уже чекали. Виявляється, такі пакети документів одержали багато які ЗМІ. Під враженням мелітопольської трагедії всі, звичайно, клюнули.
От і повезли численну армію столичних журналістів на територію військових складів до смт Коцюбинське, що за п’ять кілометрів від Києва. І одержали повний «виставковий» варіант. З імітацією гасіння пожежі і демонстрацією підвищеної пильності і безпеки.
Нам показали кілька порожніх складських приміщень, де колись розміщалося по 88 вагонів боєприпасів у кожному. А нині на цьому військовому складі залишилася незначна кількість патронів до стрілецької зброї і гранати. Все ретельно запаковано і утримується з урахуванням усіх вимог безпеки в залізобетонних укриттях за шестиметровими насипами. На цьому наполягав командир 324-ї Центральної артилерійської бази озброєнь В’ячеслав Квашин і комірниця Ганна Усенко що працює на цій базі з 1958 року. Вона стверджує, що на кожну гранату на її складі є своя документація і що все під контролем. За словами Ганни Дмитрівни, за час її роботи на базі не було жодної НП.
Після вибухів у Новобогданівці, що під Мелітополем, у стовідсоткову безпеку таких сховищ важко повірити. Тим більше тих, які розташовані поблизу населених пунктів. Однак військові запевняють, що база збереження боєприпасів у Коцюбинському не являє загрози для мешканців столиці.
Всього на території нашої країни знаходиться 184 сховища боєприпасів. Свого часу базу в Коцюбинському називали міною уповільненої дії. На її складах акумулювалося до 50 тисяч тонн снарядів. Вона існує тут з 1945 року і зараз займає площу у 147 гектарів. Через півроку базу взагалі розформують, а її територію передадуть на баланс сільради смт Коцюбинське.
Чи є ще такі склади неподалік столиці? На це запитання в. о. начальника озброєння ЗС України Михайло Мітрахович чіткої відповіді не дав. Очевидно, це військова таємниця. Однак заспокоїв, що в радіусі 50 км від Києва таких сховищ немає.
Що ж до їхньої безпеки, то її, за словами військовиків, можна гарантувати лише за наявності пристойних асигнувань на утримання військового арсеналу. За словами Міністра оборони Євгена Марчука, мінімальна потреба на пристойне зберігання боєприпасів становить сто мільйонів гривень. Сьогодні на військових базах знаходиться більш як 2 мільйони тонн боєприпасів.