На під’їзді до одного з поліських сіл, що притулилося до швидкісної траси, яка з’єднує Україну з Білоруссю, водії авто стишували швидкість, щоб об’їхати воза. Дивувалися з того, що на ньому не бачили їздового. Біля однієї з крайніх хат конячка зупинилася, почала бити копитом по асфальту. На те зреагувала прудка молодичка.
— Знову напився до чортиків, — бідкалася жінка, витягуючи з-під брезенту, присипаного сіном, нетверезого чоловіка. — Оце саме городи людям оре, то до вечора щодня так «намогоричується», — пояснила водіям, що зупинилися й спостерігали за отим дивом. — Добре, хоч Сивий знає дорогу і додому привозить...
Подумалось: таки ризикує чоловік, покладаючись на конячину. Адже відомо багато випадків неадекватної поведінки коней на пожвавлених трасах, через що наражаються на небезпеку не лише їздовий, а й інші учасники дорожнього руху.
— Торік з вини та за участі власників гужового транспорту в нашій області сталося п’ятдесят дорожньо-транспортних пригод, — розповідає начальник УМВСУ в Рівненській області, генерал-майор міліції Михайло Цимбалюк. — Причини — нетверезі їздові, а також незнання ними бодай елементарних правил дорожнього руху. Отож, започаткувавши експеримент, міліція за підтримки органів місцевої влади та Спілки автомобілістів прагне заповнити цю прогалину. Щоб привчити власників гужового транспорту до дисципліни на дорогах, в села виїжджають працівники ДАІ, інструктори автошкіл, читають їздовим лекції з правил дорожнього руху. І лише після складання іспитів на знання ПДР вручають їм відповідні посвідчення.
Тепер знайшлося застосування і номерам іноземних держав, які здають у міжрайонні реєстраційно-екзаменаційні відділення під час реєстрації ввезеного в Україну транспорту. Оскільки вони мають світловідбивну плівку, їх чіпляють на підводи. І хоча віз чи бричка з іноземними номерами мають дещо комічний вигляд, безпека їздових та інших учасників руху варта «веселинки», бо такі підводи розрізняють у сутінках на дорогах.
У селі Привільному Дубнівського району, яке у близькому сусідстві з жвавою трасою Рівне—Дубно, схвально поставилися до згаданого експерименту.
— Нічого страшного, якщо побудемо кілька годин учнями, — каже Привільненський сільський голова Юрій Царук, який має коня на власному обійсті. — Наша безпека того варта.
— Якщо раніше, — відзначає директор місцевої школи Микола Федорчук, — я міг позичити коней у сусіда, щоб привезти сіно чи солому, то тепер як бути: складати самому іспит чи оформляти доручення, як це роблять власники легковушок, коли передають кермо іншій особі? Або ще таке: зазвичай кіньми керує не лише господар, а й інші члени сім’ї. Їм теж складати іспити?
Ці запитання я переадресувала Михайлу Цимбалюку.
— Намагатимемося не вдаватися до крайнощів. Головне, щоб їздові стали дисциплінованіші на дорогах, — сказав генерал. — Великі надії покладаємо на свідомість громадян.
— Але ж нетверезого їздового навіть до початку експерименту можна було б «приструнити», чи не так?
— Справді, законодавство передбачає адміністративну відповідальність за появу в нетверезому стані на проїжджій частині та у громадських місцях, — відповів Михайло Цимбалюк. — Ми проаналізуємо, чи дав експеримент позитивні результати щодо зменшення кількості ДТП з вини та за участі власників гужового транспорту. До вересня ще є час. Досвідом, звичайно, поділимося.
Можливо, експеримент з іспитами та видачею посвідчень їздовим не так актуальний для сіл, розташованих у глибинці, як для населених пунктів, через які пролягли пожвавлені траси (а Рівненщина — транзитна область), таких, скажімо, як те саме Привільне. Але що давно потрібно зробити, то це перевести гужовий транспорт з розряду «джерела підвищеної небезпеки» в дисциплінованих учасників руху.Це — однозначно. Тим паче що кількість власників гужового транспорту з кожним роком збільшується. Адже чимало селян, забравши свої паї, придбали гривастих, без яких неможливо обробити землю та й у господарстві не обійтися. Скажімо, в особистих господарствах мешканців сіл Привільненської сільради нині майже двісті коней. І можна лише уявити, який безлад пануватиме, якщо їздові порушуватимуть правила дорожнього руху.
Рівненська область.