У середу відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з письменниками — лауреатами Державної премії ім. Тараса Шевченка.
Письменники висловили стурбованість станом справ у письменницькому середовищі та поінформували про ситуацію, яка склалася в Національній спілці письменників України у зв’язку з проведенням альтернативного з’їзду.
За визначенням Юрія Мушкетика, «подібних прецедентів втручання держави у діяльність громадської, позапартійної, творчої, письменницької організації не було в жодні попередні часи».
В. Литвин звернув увагу учасників зустрічі на необхідність ретельно проаналізувати глибинні причини виникнення конфлікту всередині спілки. На думку Голови Верховної Ради України, однією з таких причин є надмірна політизація керівництвом НСПУ діяльності творчої організації.
В. Литвин підтримав висловлену під час розмови пропозицію про проведення загального всеукраїнського з’їзду письменників, на якому було б визначено подальшу долю спілки. «Вільне визначення в ході такого з’їзду сприяло б розв’язанню проблем», — зазначив він.
На прохання письменників В. Литвин звернеться з листом до Президента України Леоніда Кучми з пропозицією підтримати цю ініціативу, а також дати відповідні доручення щодо посилення соціального захисту письменників, в тому числі пенсійного забезпечення.
Голова Верховної Ради України також планує звернутися до Голови Верховного Суду Василя Маляренка з проханням узяти під контроль судові провадження, які стосуються ситуації в НСПУ.
Прес-служба Верховної Ради України.