Бригадир механоскладальників Ілля Заславський — людина авторитетна і шанована на КП «Київтрактородеталь». Трудова біографія Іллі Мойсейовича почалася 54 роки тому, коли після 8-го класу прийшов на завод вогнетривких мас учнем слюсаря. А вже через 11 років мав шостий розряд і очолював першу на заводі бригаду комуністичної праці — був тоді такий рух...
Років 25 тому під час спорудження київського Будинку торгівлі будівельники зіткнулися з проблемою — виготовити одинадцятиметрову металеву форму для бетонної колони. А як зварити багатотонну конструкцію, щоб її прогин за технічними вимогами не перевищував двох міліметрів? Сміливців довго не знаходилося. Зголосився лише Заславський з бригадою.
— То була колосальна робота, — пригадує Ілля Мойсейович. — Необхідно було вздовж усієї одинадцятиметрової конструкції накласти чотири зварних шви за спеціальною технологією, щоб уникнути майже неминучої у таких випадках деформації. Вже після всього багато хто із спеціалістів не міг повірити, що відхилення від осі не перевищувало півтора міліметра...
А якось у цеху кольорового лиття змонтували кран-балку без будь-якої підйомної техніки. Один із тодішніх заступників головного інженера попросив виконувати цю не тільки складну, а й небезпечну монтажну операцію в його присутності.
— А я, бачте, — хитро посміхається Ілля Мойсейович, — не люблю, коли начальство спостерігає, як я працюю. Тому покликав його подивитися вже на готову роботу. Той начальник (до речі, я вважаю його справжнім інженером) ще потім довго допитувався, як же нам удалося за дві години без підйомного крана затягнути на п’ятиметрову висоту отаку махину.
— Одні працівники чітко дотримуються технічних процесів, а Заславський ніколи і нічому не вірить, — розповідає начальник цеху №3 Анатолій Верещак. Він критично підходить до креслень, оснащення і нерідко пропонує виготовити інші, досконаліші.
Професію свою Ілля Мойсейович любить. Ті, хто проходить його школу майстерності, і самі потім стають справжніми майстрами. 10 років тому, коли досягнув пенсійного віку, заявив товаришам: років 30 ще попрацюю. На 70-річчя пригадав обіцянку, каже, лишилося 20. До речі, до ювілею ветеран одержав почесне звання «Заслужений машинобудівник України».