На Кінбурнській косі, на околиці села Покровка, розцвіли орхідеї. Місцеві жителі інакше дивляться на такі принадності. Орхідейними полями їдуть вози, машини, мотоцикли, на них випасають корів. А приїжджі від чарівної краси цих квітів у захваті.
— Зозулинець розмальований — дуже рідкісна рослина, занесена до Червоної книги України, — каже директор регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» Зиновій Петрович. — Російською мовою назва квітки — «ятрышник точечный», латинською — орхіс пикта. Орхіс означає яйце. І справді, в основі кореня орхідеї два яйця, що нагадують молоду картоплю. Росте цей вид диких орхідей тільки на нижньодніпровських пісках, на 30 гектарах. На одному квадратному метрі буває до 100 рослин.
Загалом на Кінбурнській косі у травні зацвітає п’ять різновидів орхідейних. Дика орхідея — точна міні-копія своєї тропічної родички. Кожна стеблинка — гроно орхідейок. Ледь вітер колихне галявинку — в повітрі розливається непояснимо ніжний, трохи ванільний запах.
Цвіте орхідея лише на 15-му році життя. Десять років насіння дозріває у землі, в засоленому ґрунті, і лише потім з’являються перші паростки.
«ГУ» вже писав, що землю на одній з ділянок орхідейного поля дали місцевому фермеру для ведення господарства. І він не єдиний, кого тут приваблюють не орхідеї, а земля. Місцеві жителі до цього ставляться по-різному.
Світлана Шибко, 35 років, працівниця приватного підприємства:
— Ми живемо на косі з 1989 року. Коли розцвітають орхідеї, обов’язково приходжу ними помилуватися. Дуже хочеться, щоб цю красу побачили мої діти й онуки.
Володимир Зебек, 73 роки, художник:
— Усе, що тут виростає, цінне тим, що так було і складалося століттями. Не зможе наша коса витримати усіх новоспечених любителів природи.
Сергій, 16 років, школяр:
— А мені «по барабану» усякі жовтці, квіточки. Користі від них жодної. Продати їх не можна. Та й хто купить?
Ганна Володимирівна, пенсіонерка:
— Не знаю, про які орхідеї ви кажете. Ну, цвітуть у травні рожеві квіточки. Ми називаємо їх степовим едельвейсом. Красиво, звичайно. Але якщо стягуватимуть штраф за те, що моя корова туди забрела, то навіщо мені це?
Штраф, до речі, за знищення квітів чималий. Одна орхідея «коштує» за Червоною книгою 205 гривень.
Порушників дирекція парку карає. А як покараєш орендаря землі, якому віддали заповідні угіддя?
Миколаївська область.