Як відомо, урядова конкурсна комісія з продажу державного пакета акцій національного оператора зв’язку ВАТ «Укртелеком» найближчим часом має намір визначити остаточні терміни й умови продажу 42,86 відсотка стратегічному інвестору.
Тому до інформації, котра прямо чи побічно може вплинути на визначення ринкової вартості вітчизняного монополіста, виявляється особлива увага. Заява директора департаменту Рахункової палати Віктора Огородника про те, що продаж 51 відсотка акцій UMC ставить під сумнів виконання головним приватизаційним відомством країни плану перерахувань до бюджету, мало ефект бомби, що розірвалася.
Що ви кажете!
Принаймні — резонно. Адже продаж активів «Укртелекому» приватній російській компанії «Мобільні телесистеми» (МТС) дуже схожий на відчуження майна без застосування законодавчо визначеної процедури приватизації. Та ще й яке і як безпардонно! «Укртелеком» втратив найліквідніший свій актив, не зменшивши до того ж статутний фонд! Чи варта справа заходу?
З кінця 2002 року МТС уклала угоди на купівлю 49 відсотків акцій в іноземних власників на суму 201,7 мільйона доларів, тоді як Україні сплатила лише 171 мільйон. Виходить, Віктор Огородник мав рацію: проданий 2003 року пакет «Укртелекомому» оцінювався вдвічі дешевше, ніж пакет, придбаний МТС у німців, голландців і датчан. Однак втрата інвестиційної привабливості ВАТ «Укртелеком» була набагато відчутніша. Економічних розрахунків поки що немає. Є рішення ревізійної комісії «Укртелекому», прийняте на річних зборах акціонерів: інформувати правоохоронні органи країни про деякі нюанси діяльності підприємства в 2003 році. Це рішення цікавить потенційних покупців держпакета акцій ВАТ «Укртелеком» не менше, ніж ліквідність його активів і нинішні успіхи.
Власне, про що йдеться?
Не дивно. Адже йдеться про причини такого дивного феномену, як синхронне зростання доходів і скорочення чистого прибутку підприємства. Про те, чи узгоджена була червнева емісія облігацій «Укртелекому» на суму 700 мільйонів гривень з Державною програмою приватизації, затвердженим статутом компанії. Крім цього, ревізійна комісія звернула увагу на суми, які йшли на підтримку громадських організацій, а також на незадовільний облік використання транспортних засобів компанії. За словами голови правління «Укртелекому» Григорія Дзекона, приватизацією українського оператора зв’язку вже зацікавилися європейські компанії, а вони кота в мішку купувати не будуть.
Утім, сьогоднішнє становище «Укртелекому» нічого спільного зі справами минулими не має, оскільки компанія росте і розвивається. Обсяг капітальних вкладень у першому кварталі цього року становив 308 мільйонів гривень — на 55 відсотків більше, ніж у відповідний період минулоріч. Доходи від надання нових послуг порівняно з першим кварталом минулого року зросли в 1,4 разу. Прибуток перевищив минулорічний показник на 15 відсотків, досягши 1,4 мільярда гривень.
Нині вже мало хто сумнівається у вчасності приватизації національного оператора зв’язку — кон’юнктура світового телекомунікаційного ринку цьому сприяє. До того ж приватизація позитивно позначиться на розвитку телекомунікаційного ринку. Проте «проколотися», як у випадку з продажем UMC, уряд просто не має права. Адже «провал» такої угоди може спричинити невиправні макроекономічні наслідки для країни.