Рішення про те, на якому рівні відбудеться засідання Україна—НАТО в Стамбулі, прийнято
Учора про це заявив Президент Парламентської асамблеї НАТО Даглас Беройтер, який перебував з візитом у Києві, на спільній прес-конференції з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином. Однак хто саме представлятиме Україну в Стамбулі, пан Беройтер не сказав, заявивши, що все стане відомо впродовж дня.
Учора, поки верстався номер «ГУ», на жаль, так і не вдалося довідатися суті рішення НАТО. Сподіваємося, що сьогодні воно вже усім відоме і зустріч у Стамбулі пройде все-таки на найвищому рівні.
А левову частку часу переговорів Володимира Литвина з Дагласом Беройтером було присвячено обговоренню проведення виборів в Україні. Президент ПА НАТО заявив, що ВР, на його думку, справді приділяє цьому питанню велику увагу. «Безперечно, вільні, чесні й прозорі вибори вітатиме вся світова спільнота, і це вплине на швидкість просування України до НАТО», — сказав Даглас Беройтер, підкресливши, що Брюссель з інтересом стежить за реформами, які здійснюються в Україні, зокрема військовою, «проте для вступу до НАТО та ЄС так само важливі економічні й політичні реформи».
У свою чергу, Володимир Литвин наголосив, що «не можна призупинити життя, зокрема відносини України з європейськими та євроатлантичними структурами, до завершення президентських виборів». «Це було б помилкою», — упевнений глава українського парламенту.
Журналісти і так і сяк намагалися все-таки довідатися, що ж нас чекає в Стамбулі. Зрештою Президент ПА НАТО зізнався, що «є певна неузгодженість серед країн НАТО стосовно України, і якби ми обговорювали це питання 24 години, то, можливо, нарешті дійшли б консенсусу». На це Володимир Литвин заявив, що «істина не з’явиться і за 24 години, якщо вона не з’явилася дотепер». «Нам потрібен саміт на найвищому рівні. Не можна виштовхувати Україну, від цього ніхто не виграє. На те, що відбувається, треба дивитися об’ємно, перспективно, а не чекати завершення виборів, щоб потім усе починати з чистого аркуша. Я гадаю, у великій політиці це неприпустимо», — зауважив Голова ВР.
До речі, невизначеною є позиція НАТО не тільки стосовно України, а й стосовно Іраку. США давно наполягають на конкретизації її ролі в Іраку, однак Брюссель ще не прийняв жодних рішень. Відповідаючи на запитання «ГУ», Даглас Беройтер сказав: «Є застереження і деяка стриманість щодо ролі НАТО в Іраку. Я вважаю, поки що НАТО повинна підсилити свої сили в Афганістані та Косово, аби досягти там цілковитої стабільності».