Досьє «Голосу України»
Першу золоту олімпійську медаль у легкій атлетиці приніс Україні знаменитий «ходок» із Сум Володимир Голубничий, Рим, 1960 р. Остання медаль дісталася киянці Інесі Кравець, Атланта, 1996 р. 
А загалом легкоатлети нашої країни завоювали на олімпійських іграх 22 чемпіонські медалі (в особистих і командних змаганнях).
Нинішня передолімпійська пора не на жарт непокоїть тих шанувальників української королеви спорту, котрі зневірилися у завжди оптимістичних прогнозах керівників нашої легкої атлетики. Перед сіднейськими іграми, пам’ятаю, Валерій Борзов, президент Федерації легкої атлетики України (ФЛАУ) і держтренер Валерій Александров на всі лади запевняли, що наші бігуни, стрибуни і метальники готові в Австралії до завоювання цілого «букета» нагород, зокрема і золотих медалей. А закінчилася справа, як відомо, дуже скромно — українська збірна здобула всього-на-всього дві «бронзи».
Минуло чотири роки, і знову ми чуємо ті самі бравурні передолімпійські пісні. Як тільки українські легкоатлети начебто непогано виступили на зимовому чемпіонаті світу в Будапешті (5—7 березня), В. Александров (після неуспіху в Сіднеї його підвищили в ранзі — він став першим віце-президентом ФЛАУ) зібрав журналістів і запевнив їх у «повній бойовій готовності» своїх підопічних до афінських стартів.
Хотілося б повірити, але... Єдину нашу володарку будапештського «золота» штовхальницю ядра Віту Павлиш, якій керівники ФЛАУ пророкували одну з олімпійських нагород, знову викрито у вживанні допінгу, і тепер їй загрожує довічна дискваліфікація. Скромний результат бронзового медаліста будапештського чемпіонату стрибуна з жердиною Дениса Юрченка (5 м 70 см) здається ще менш значним порівняно, наприклад, зі стрибком на початку травня американця Тобі Стівенсона на 6 метрів. Молода вінничанка Наталя Добринська, котра в п’ятиборстві несподівано здобула на будапештській «Спортарені» срібну медаль, в Афінах має виступати в семиборстві, а перебудуватися за час, що залишився, ой як непросто.
Багатообіцяльним, безперечно, видається середньовик Іван Гешко, котрий зумів у Будапешті завоювати срібну медаль на 1500 м. Однак на цій престижній дистанції конкуренція має бути наджорстка, і претендуватиме на афінські медалі, звичайно, не тільки кенієць Курир, якому Гешко двічі встиг програти взимку.
Незважаючи на переможні нотки, що раз у раз звучали в устах керівників ФЛАУ під час підбиття підсумків будапештського чемпіонату, розчарувань він приніс значно більше, ніж радості. Кращий український стаєр Сергій Лебідь, нагадаємо, в бігу на 3000 метрів фінішував тільки дванадцятим; штовхальник ядра досвідчений Юрій Білоног, бронзова медалістка Сіднея стрибунка потрійним Олена Говорова, «висотниця» Віта Стьопіна замкнули вісімки фіналістів; сьомим виявився стрибун у висоту Андрій Соколовський; п’ятим «прилаштувався» стрибун у довжину Зюськов тощо. Годі й казати про те, що ніхто з молодих наших легкоатлетів, покликаних до збірної (крім багатоборки Добринської), нічим особливим відзначитися в Будапешті так і не зміг.
На Олімпіаді в Афінах, як заявив Валерій Борзов, Україну представлятимуть 35 легкоатлетів. Серед них, очевидно, будуть і славні наші майстри Жанна Блок та Інга Бабакова, котрі не виступали на зимовому чемпіонаті світу і цілеспрямовано готувалися до олімпійських поєдинків. Як іде ця підготовка, нашим шанувальникам легкої атлетики невідомо. Зате відомо, що конкурентки українських ветеранів (Блок — 32 роки, Бабаковій — 37 років) не дрімають. Меріон Джонс, наприклад, і після народження дитини вже набула неабиякої спортивної форми — на змаганнях у Ямайці на початку травня Джонс пробігла сто метрів за 11,10. Чи до снаги буде конкурувати з нею Жанні Блок?
Утім, коли з’являється певна ясність про ступінь готовності деяких наших легкоатлетів до олімпійських іспитів, на душі не легшає. У німецькому Наумбурзі, наприклад, 1—2 травня відбувся розіграш Кубка світу зі спортивної ходьби. Як там виступили спадкоємці нашого знаменитого олімпійського чемпіона Володимира Голубничого? У ходьбі на 20 км українські майстри Вальченко і Ковенко посіли 57-ме і 72-ге місця, на дистанції 50 км усі троє наші ходоки були дискваліфіковані.
Останній — червневий — передолімпійський збір легкоатлетів визначить, хто представлятиме країну на Іграх в Афінах. Кандидатів нібито в надлишку, але чи вдасться кому з них піднятися на олімпійський п’єдестал?