Ковельське спеціалізоване лісогосподарське закрите акціонерне товариство «Тур» уже в першому кварталі нинішнього року виробило стільки продукції, як за весь цілком благополучний 1990 рік
У своєму користуванні «Тур» має понад 45,3 тисячі гектарів лісу. Структурно ділиться на сім лісництв, мисливську дільницю. Окрім того, має чотири деревопереробні цехи, а також художньо-оформлювальний і лозоплетіння.
Вирощувати і доглядати ліс — саме на це орієнтує свій колектив директор підприємства Петро Петрович Смаль. Кожного року тут садять 160—190 гектарів лісу, або в півтора разу більше, ніж вирубують. Коштом підприємства висаджують також по сім—вісім гектарів ялинок, 1,5 мільйона штук сіянців сосни, дуба, ялини, ясена. Щороку лісництва товариства проводять рубки догляду на площі 1200—1500 гектарів, що теж позитивно впливає на підвищення продуктивності лісу.
Велику увагу приділяють біологічному захисту лісових насаджень. На рік тут розвішують до п’ятисот штучних гніздувань для птахів, проводять розселення мурашників.
— Ліс без звіра — мертвий, — вважає директор підприємства Петро Смаль. — Згідно з даними останньої таксації, сьогодні в лісах товариства водиться 500 диких кабанів, 40 лосів, чимало козуль, зайців, лисиць. Тобто поголів’я диких тварин порівняно з 1995 роком тут збільшилося удвічі—втричі і за багатьма видами вже оптимальне. Є також досить багато тетеруків, трапляються навіть глухарі. Для підгодівлі тварин створюють плантації топінамбура, висівають овес, що його не збирають на зиму, заготовляють сіно. Найближчим часом плановано організувати полювання для іноземних мисливців.
Щоб мати кошти на лісовідновлення, в «Турі» ефективно використовують сировинні ресурси. Щоразу буваючи на підприємстві, із задоволенням оглядаю кімнату зразків виробленої ним продукції. Тут і чудові меблі з натуральної деревини, і плетені з лози столи, стільці, крісла, вази, кошички, і виготовлені із житньої соломки брилі, інкрустація, вази, тарілі, жіночі сумочки, художнє різьблення по дереву.
Окремо хочу сказати про вироби з лози. Пригадую, як одного похмурого грудневого дня товариш запросив на дачу. Зайшли до кімнати, і раптом здалося, що виглянуло сонце. Так у ній було світло і затишно. Таке враження створювали розставлені тут плетені з лози меблі. Вони не лише випромінювали якесь дивне сяйво, а й, здавалося, тепло. Вже на «Турі» Петро Петрович Смаль пояснив: таку дивовижну властивість має лоза. Зазначу, що випробувати цю їхню силу мають змогу і читачі «Голосу України». Нещодавно крісло-качалку з лози виграла передплатниця нашої газети пенсіонерка з Луцька Надія Вукало. Ще один приз — набір дачних меблів (стіл і три стільці) — чекає на наступного переможця.
У художньо-оформлювальному цеху виготовляють меблі на замовлення. Уявіть, навіть церковні вівтарі, царські врата.
Із менш цінної сировини виробляють так звані європіддони, пиломатеріали, стовпи для ліній електропередач і зв’язку. Понад 40 відсотків продукції йде на експорт. Продають до Угорщини, Румунії, Словаччини навіть звичайні дрова. Платять за них іноземні партнери досить добре. За кубометр такої деревини підприємство отримує 90—100 гривень чистого прибутку.
Цього літа в «Турі» планують освоїти виробництво ще однієї продукції: свіжоморожених лісових ягід та грибів. Для цього тут вже придбали морозильний вагон, до початку сезону куплять і морозильник ємністю 500 кубометрів. Усе це дасть змогу поліпшити економічні показники діяльності підприємства.
До речі, 2000 року, коли ЗАТ очолив Петро Смаль, заборгованість із зарплати тут становила сім місяців. Тепер її виплачують вчасно. Гарантований заробіток мають понад 400 осіб, і, що важливо, переважно це мешканці сільської місцевості, де нині немає жодної постійної роботи. Два роки поспіль «Тур» отримує грамоти, як кращий платник податків. Щороку він перераховує їх майже мільйон гривень.
Значною є і спонсорська підтримка «Туром» населення району. В грошовому еквіваленті вона щорічно становить майже 200 тисяч гривень. Самотнім людям похилого віку підприємство допомагає дровами, штахетником для загорожі; своїм працівникам — послугами, грошима; церквам — будівельними матеріалами. Зазначу: в Ковельському районі та місті всі храми збудовано за підтримки «Тура».
Та найголовніше в діяльності Ковельського спеціалізованого лісогосподарського підприємства ЗАТ «Тур», що воно працює на перспективу, постійно нарощує обсяги виробництва, відтворює і примножує лісові багатства. Уже в першому кварталі нинішнього року тут вироблено продукції стільки,  як за весь 1990 рік. І зростання це відбувається винятково за рахунок раціональнішої переробки деревини та інших сировинних ресурсів.
Волинська область.