Будівельники вважають, що ремонт квартири має починатися з того, що господар збирає речі й кудись іде. Бо в цей час то не квартира, а розруха. Ми, на жаль, звиклися з думкою, що ремонт неможливий без бруду і гір сміття, а у майстрів з вух має капати розчин — ото робота! А ось у Європі від цього вже встигли й відвикнути. З 50-х років там почали працювати з таким матеріалом, як будівельні суміші. Нещодавно нові технології будівництва прийшли і в Україну. Експерти відзначають, що будівельні суміші —це не просто механічне змішування, а принципово нові матеріали.
— Європейці дивуються й кепкують, коли дізнаються, що в нас стіни штукатурять чотири рази, а потім ще й затирають наждаком, — каже Юрій Галаган, комерційний директор компанії «Полірем», одного з найбільших вітчизняних виробників будівельних сумішей. Уже сьомий рік підприємство досліджує, експериментує і впроваджує моду на нові матеріали. Сьогодні в його арсеналі є 117 найменувань основної продукції. — Нові технології дають інші можливості для облаштування житла. Наприклад, одна з найпоширеніших квартирних проблем — поклали кахель у ванній кімнаті на розчин з цементу й піску, в кращому разі, з клеєм ПВА, а через кілька років отримали ідеально гладкі... «віконця» — плитка повідпадала. Нові розробки дають нам можливість гарантувати якість клею для плитки на 50 років! За допомогою будівельних сумішей можна клеїти не тільки кахель (навіть у басейнах), а й дерево, скло, пластмасу. Крім того, з такими матеріалами і мороки менше (засипав, залив водою, використав), і робота йде набагато швидше — ті само системи штукатурок розраховані на один «ривок», а не на чотири, як колись, ідеально рівна підлога — теж. Та й матеріал економиться — його можна нанести значно тоншим шаром.
Юрій Галаган каже, що одним із своїх завдань компанія вважає навчити споживача користуватися сучасними розробками в галузі будівельної хімії. От на початку червня спільно з Держбудом, Міністерством освіти і науки, КМДА організовують міжнародну науково-практичну конференцію «БудХІМІЯ-2004», в якій візьмуть участь представники з 15 країн.
Як більшість великих підприємств, воно страждає від підробок. А отже, в підсумку, покупець у збитку.
— Якось до нас із претензією на матеріали звернувся споживач: мовляв, штукатурка потріскалася, відпадає, — розповідає технічний директор «Полірему» Едуард Долгий. — Однак з’ясувалося, що ті будівельні суміші пропонувала інша фірма, назва якої була дещо співзвучна з нашою. Траплялися й інші хитруни, які намагалися «косити» під «Полірем». Від таких компанія тепер захищається голограмами.