Батьківщина Діда Мороза, Мумі-тролів та радіотелефонів, Фінляндія не може похвалитися такою великою кількістю визначних пам’яток та архітектурних шедеврів, як багато інших країн бабусі-Європи. Однак її неповторний шарм, спокій та затишок не можуть не залишити по собі відчутного емоційного сліду.
Після гамірливого й метушливого Києва скромно-чистенька столиця Гельсінкі вражає своїм правильним, розміреним, проте дещо сповільненим ритмом. Скажімо, всі городяни так чітко дотримуються правил вуличного руху, що жодному пішоходові (якщо це не російський турист) не спаде на думку перейти вулицю на червоне світло навіть уночі, хоча на горизонті не буде жодного авто. Навіть на швидкісних заміських автобанах не побачиш жодного «а-ля Міка Хаккінен» і не перестаєш дивуватися: як ця країна породила одного з найшвидших автогонщиків планети? Те саме спадало на думку й коли інший «гарячий фінський хлопець» — водій нашого мікроавтобусика багато разів марно намагався завести своє авто, аж доки не повернув голову і не збагнув: просто треба зачинити двері! А такого поняття, як офіційний кортеж із сиренами, мигалками та поліцейським супроводом, у Фінляндії взагалі не існує: навіть перші особи держави та офіційні іноземні делегації зупиняються на світлофорах.
Утім, фіни не такі вже, як попервах здається, «загальмовані». Вони дуже полюбляють спорт — недарма набудовано стільки ковзанок, лижних трас, футбольних полів, а чемпіонат світу з хокею транслюють просто на вулиці та в кожній кав’ярні. І в усі пори року, навіть весною та влітку, молоді та старі, чоловіки та жінки бадьоро чимчикують асфальтовими та парковими доріжками міст із... лижними палицями. Кажуть, такий тутешній національно-оздоровчий спорт.
Цей північний народ дружелюбний й гостинний. Не вельми приязні в Суомі хіба що до алкоголю та тютюну. У Фінляндії діє один із найсуворіших у світі законів про паління, який обкладає великим податком цигарки й забороняє палити у громадських будівлях та місцях, офісах, під час різноманітних фестивалів і свят. Алкогольні напої також дуже дорогі й продаються в магазинах із великим акцизним збором і тільки в певні години та дні. Однак фіни швидко зметикували: лише одна година їзди Фінською затокою до Таллінна за пивом та вином і дві — до Пітера за горілкою.
Зовні ця земля геть не багата й родюча — ліси, скелі, гори, понад 180 тисяч озер і жодного зораного поля за сотню кілометрів... За винятком деревини та декількох мінералів, Фінляндія цілком залежить від імпорту природних ресурсів та енергоносіїв, а в сільському господарстві працює лише 2% населення. Водночас ця високорозвинена країна посідає перше місце у світі за рівнем конкурентоспроможності та одне з перших місць за рівнем ВВП. І особливе місце — за комунікаціями: 94 відсотки фінів мають мобільні телефони, 62% — персональні комп’ютери, 47% — доступ до Інтернету. Відразу напрошуються болючі порівняння з нашою державою... Рівень життя та соціально-економічного розвитку — ось і результат того, що ми після майже столітнього спільного перебування в одній імперії пішли різними шляхами.
Як повноправний член Європейського союзу (з 1995 року), Фінляндія нині дотримується ще однієї примхи Старого Світу — про представництво прекрасної статі у владі. Із 2000 року президентом Суомі є жінка — Тар’я Галонен, половина міністрів та третина парламенту — також представниці прекрасної статі. У державі високий рівень соціального захисту жінок, матерів та дітей. Хоча на запитання, чи справді у країні панує матріархат, фіни по-скандинавськи делікатно відповідають: хочете почути «так» — запитайте в жінки, а не в чоловіка.
...Із висоти пташиного польоту Фінляндія, наскрізь пронизана острівцями та озерами, справді нагадує казкову Долину Мумі-тролів фінської казкарки Туве Янсон. У казці цей дивовижний світ, населений Мумі-сім’єю та їхніми друзями, символізує ідилію, за якою у глубині душі тужіє кожен із нас. Сьогодні розширена Європа ще не стала для України таким собі «Мумі-домом», де завжди були б відчинені двері для нових мешканців. Але й ми хочемо в євродомі не потрапити в прийми, а стати повноцінною європейською державою.
Київ — Гельсінкі.