Книга Олександра Коновця «Український ідеал. Історичні нариси. Діалоги» вийшла до 135-річчя товариства «Просвіта».
Історія «Просвіти» дає стільки матеріалу, що легко було б написати книгу грубезну, але важко читабельну. А от спробуй написати читабельно й коротко, не обминаючи при тому численних імен, дат, проблем!
Олександр Коновець, доктор історичних наук, професор Київського національного університету імені Шевченка, зумів це зробити — завдяки своєрідному поєднанню історичних нарисів і діалогів з сучасниками, зокрема й нинішніми просвітянами. Адже діалог — саме той жанр, що дає змогу сказати багато, але читається легко.
Тому книжка, не переобтяжена статистичними даними та історико-культурними абстракціями, дохідливо розповідає про історію та сучасні проблеми українського просвітництва, зародження та етапи його розвитку. Тут наведено найяскравіші імена діячів «Просвіти», їхні ідеали та традиції. Приділено увагу історичній місії товариства у культурно-національному відродження нації.
О. Коновець у діалогах з відомими вченими, громадськими діячами та колегами порушує питання актуалізації українського просвітництва на нинішньому етапі. Власне, йдеться про те, чому часто-густо заклики просвітян на захист рідного слова й національної гідності залишаються не почутими владою та громадськістю.
У книзі висвітлено не лише маловідомі факти та імена, а й розкрито історико-філософську і світоглядну сутність українського просвітництва як духовної цілісності. Книга щедро проілюстрована цікавими архівними матеріалами.
«Український ідеал» — перша книга вченого в жанрі наукової публіцистики, присвячена українському просвітництву — не лише національному, а й європейському феномену XІX—XX століть.
Голова нинішньої «Просвіти» Павло Мовчан у передмові звертається до читачів: « Ми закликаємо вас осягнути духовним зором той героїчний шлях, що його розпочали і здолали просвітяни — від неволі до власної держави Україна».