— Держава, попри всі свої значні труднощі, допомагає депортованим обживатися в рідних місцях. На ці потреби репатріантам виділено понад 800 мільйонів гривень, — зазначив Прем’єр-міністр України Віктор Янукович під час участі у скорботних заходах в Сімферополі у зв’язку з 60-річчям депортації народів з Криму. Він поклав квіти до пам’ятних знаків жертвам депортації, взяв участь у відкритті монумента «Відродження кримськотатарського народу», виступив на зборах представників депортованих народів і широкої громадськості. Їх лейтмотив — усі мешканці півострова мають дорожити безцінним скарбом України — міжнаціональною злагодою.
Під час поїздки до Криму Прем’єр-міністр побував і у Севастополі, де провів усеукраїнську нараду з розвитку туристичної та курортно-рекреаційної галузі держави. На форумі було відзначено, що за останні чотири роки спостерігається позитивна динаміка в туристичній галузі. Протягом 2003 року Україну відвідало 12,5 мільйона іноземних туристів. У півтора разу збільшився обсяг організованого туризму з країн Західної Європи та інших економічно розвинених держав.
Зростають показники і внутрішнього туризму. Мандрівники всіх категорій витратили в Україні торік 28,4 млрд. гривень — майже на 20 відсотків більше, ніж позаторік.
Однак, зазначали промовці, приводу для особливої радості немає. Можливості України використовуються лише на третину. Ціни на послуги за їх не дуже високої якості приблизно на 30 відсотків перевищують середньоєвропейський рівень. От і їдуть мандрівники до наших найближчих сусідів: у Туреччину, Болгарію. Щорічно, не маючи можливості модернізувати матеріально-технічну базу, в Україні простоюють майже 700 занедбаних санаторіїв і готелів. Водночас катастрофічно не вистачає санаторіїв та путівок для хворих дітей, для людей, у яких важкі форми туберкульозу.