Київ. Минулої п’ятниці відбулося спільне засідання виконкому ФФУ та ради ПФЛ України. Присутні насамперед розглянули і затвердили план-календар на перше коло наступного, чотирнадцятого, чемпіонату, який має розпочатися 15 липня. Президент ПФЛ Равіль Сафіуллін уточнив, що для учасників Кубка УЄФА можлива рокіровка у днях проведення матчів 1/32 Кубка України та поєдинків п’ятого туру, а також перенесення на 11/12 грудня матчів 13-го туру з участю наших представників у Кубку УЄФА, котрі делегували велику кількість своїх гравців до збірної України.
Отже, перше коло може завершитися як ніколи пізно. Це пов’язано зі зміною формату Кубка УЄФА. В цих змаганнях з нинішнього року після двох попередніх раундів відбудеться груповий турнір. А ще більше, ніж звично, гратиме національна збірна.
Потім було внесено зміни й до календаря другого кола і нинішнього чемпіонату. Річ у тому, що УЄФА змінила строки подання заявки на участь в єврокубках. Бо вже на 25 червня заплановано провести жеребкування кваліфікації Ліги чемпіонів і Кубка УЄФА. Отож з’явилася потреба закінчити тринадцятий чемпіонат нашої країни не 22 червня, як планували, а раніше. Поєдинки 28-го туру відбудуться 10 червня, 29-го — 14 і 15 червня («Оболонь» — «Арсенал»). А завершальний, 30-й, тур відбудеться 19 червня.
Далі президент ФФУ Григорій Суркіс розповів про хід ліцензування в Україні футбольних клубів вищої ліги. До 31 травня нинішнього року до УЄФА потрібно подати інформацію про видачу ліцензії або відмову в ній. 20 травня відбудеться засідання атестаційної комісії, котра і виноситиме остаточне рішення. Як зазначив голова тієї комісії Сергій Стороженко, окремі команди ще мають недоробки, які треба усунути найближчими днями.
За словами Григорія Суркіса, ФФУ буде послідовною і принциповою стосовно видачі ліцензій, бо федерація зробила все можливе, щоб допомогти клубам підготуватися до атестації. І тепер настав час спитати.
— Тих, хто зволікав з усуненням недоробок, ми попереджали, прохали, але час умовлянь минув. Хто не бажає виконувати умов атестації, ризикує позбутися місця у вищій лізі, — сказав Григорій Михайлович.
Віце-президент ФФУ Анатолій Біденко поінформував зібрання про хід будівництва навчально-тренувальних центрів на верхній території НСК «Олімпійський» і в селі Гореничах Київської області.
За рахунок інвестицій УЄФА та коштів Федерації футболу України втілюється в життя великомасштабний проект, про який давно мріяли. До речі, частину коштів на проведення проектних і будівельних робіт для спорудження навчально-тренувального центру федерації надають професіональні футбольні клуби вищої ліги за програмою УЄФА «Солідарність» (2 214 000 швейцарських франків, або 1 744 615 американських доларів) та ФІФА за програмою «Гол» — 400 000 американських доларів на будівництво футбольного поля зі штучним покриттям останнього покоління.
Передбачається, що цей центр стане місцем проведення навчально-тренувальної роботи не тільки всіх національних збірних команд, а й професіональних футбольних клубів, їх молодіжних, юніорських та юнацьких команд, а також проведення семінарів, конференцій та інших заходів атестування і навчання фахівців з футболу.

І насамкінець: перед стартом чотирнадцятого чемпіонату (10 липня) відбудеться матч за Суперкубок. На нейтральному полі зустрінуться чемпіон і володар Кубка України.