Зволікання з газифікацією курорту Сатанів призводить до руйнування його інфраструктури
Курорт Сатанів, що на Хмельниччині, нині стає одним із найпривабливіших в Україні. На його території, що розташована в межах національного природного парку «Подільські Товтри», відкрито одне з найбільших в Європі родовищ цілющої мінеральної води.
У 80-х роках тут побудовано низку санаторіїв та лікувально-оздоровчих закладів. Однак їх потужність (близько 900 місць) не дає змоги сповна використовувати рекреаційний потенціал курорту. Тому ще на початку 90-х розроблено план забудови, яким передбачалося розміщення оздоровниць на 15 тисяч місць. Проте один із основних чинників, що гальмують розвиток курорту Сатанів, — відсутність централізованої подачі енергоносіїв. Хоча газифікувати курортну зону обіцяють уже давно. І депутати, і уряд.
— Про цю проблему найчастіше згадують депутати під час виборів до Верховної Ради. Дещо навіть і роблять: то одну трубу прокладуть, то другу, — розповідає директор санаторію «Товтри» Василь Коциба. — Ось і виходить: по трубі за вибори. Як тільки перегони закінчуються, припиняються й роботи. Такими темпами із необхідних 22 кілометрів газопроводу прокладено лише три.
Але є й оптимістичні прогнози. Постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2003 року №1826 затверджено перелік магістральних газопроводів для газифікації сільських населених пунктів, до яких входить і селище Сатанів. Їх будівництво має вестися у рахунок погашення НАК «Нафтогаз України» заборгованості минулих років з платежів до державного бюджету.
«Нафтогаз України» розпочав роботи з прокладання магістрального газопроводу, зокрема і в напрямку селища Сатанів. Та все ж у керівників оздоровчих закладів виникає сумнів: чи вистачить працівникам компанії ентузіазму швидко і добросовісно виконати намічене. Бо Сатанів уже мав одну урядову програму газифікації, прийняту ще за часів колишнього Союзу. Та за час, що минув, прокладені труби та інше майно якщо не зіпсувалося, то порозкрадалося.
Нині санаторії користуються котельнею, яка, за оцінкою фахівців, витримає ще рік—два. Потім курорт може залишитися без тепла і гарячої води.