«Влада душить органи самоврядування», — на цьому наголошували учасники семінару «Проблеми створення та функціонування органів самоорганізації населення». Його організував Комітет ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за участю народних депутатів, представників місцевої влади 10 міст Київщини, аналітиків і науковців.
— Реальне місцеве самоврядування — це передусім прозора влада та могильник диктаторських режимів, — сказав у своїй доповіді «Роль органів самоорганізації населення у встановленні народовладдя в Україні» голова профільного комітету ВР Анатолій Матвієнко. Він зауважив, що виконавчі органи монополізували владу на місцях, не вміють нею ефективно розпорядитися, поділитися з владою ні з ким не бажають та керують місцевим самоврядуванням. Тим часом відповідальність за справи має бути обопільною.
Доповідач нагадав, що Президент кілька разів скористався своїм правом вето щодо закону України про органи самоорганізації населення. Документ зрештою був прийнятий Верховною Радою в результаті компромісу. Відтоді минуло майже три роки, і невирішені проблеми тільки загострилися. Зокрема, наголошували учасники дискусії, не визначено, чи вважати органи самоорганізації населення публічною владою чи тільки громадськими організаціями. Не знайдено механізми фінансової підтримки. Не встановлено обсяги повноважень та міру обов’язковості прийнятих рішень органами самоорганізації населення. Є загроза використання цих інститутів у кар’єристських цілях та під час виборчих кампаній, перетворення їх на виборчі штаби політичних угруповань.
Учасники семінару дійшли одностайного висновку про необхідність внесення змін до закону про органи самоорганізації населення, над якими працюватиме профільний комітет ВР. Шлях до громадянського суспільства — це мінімум державної влади і максимум влади громад, такий підсумок проведеного семінару.