Нинішнього тижня в парламенті стартує новий бюджетний процес: Кабінет Міністрів уже передав до Верховної Ради проект бюджетної резолюції на 2005 рік, а в четвер, 20 травня, депутати мають розглянути близько 20 законопроектів, спрямованих на вдосконалення податкової бази, на котрій формуватиметься держбюджет-2005. 1 червня, як повідомив на погоджувальній раді Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, відбудуться парламентські слухання, на яких буде обговорено проект бюджетної резолюції на 2005 рік. А. Мартинюк звернувся до голів комітетів і лідерів фракцій із проханням «іти в ногу» з урядом і конституційними термінами, щоб не затягувати бюджетний процес.
Утім, уже сьогодні можна впевнено прогнозувати, що цьогорічний бюджетний процес буде нелегкий, а з огляду на наближення президентських виборів — особливо заполітизований. Так, фракція «Наша Україна» вимагає перед стартом бюджетного процесу-2005 з’ясувати всі питання щодо цьогорічного основного фінансового документа держави. Віктор Пинзеник на погоджувальній раді заявив, що фонд заробітної плати у цьогорічному бюджеті занижено на 20 млрд. гривень, а тому «нашоукраїнці» наполягають на негайному внесенні до порядку денного законопроекту про термінові заходи щодо використання прихованих коштів держбюджету. Питанням цьогорічного бюджету буде присвячено пленарне засідання парламенту в середу, 19 травня. У цей день депутати, зокрема, розглянуть звіт уряду про виконання закону про Держбюджет України за 2003 рік, узгоджені проекти змін до Бюджетного кодексу та до закону про Держбюджет-2004. Загалом до розкладу засідань на 18—21 травня внесено 129 питань, які охоплюють майже 150 законодавчих актів. На цей тиждень перенесено багато питань, які парламент не встиг розглянути минулого тижня через блокування його роботи. Ще 18 законопроектів на вимогу парламентських комітетів пропонується додатково включити до порядку денного.
Зокрема, у п’ятницю, 21 травня, депутати планують заслухати інформацію тимчасової слідчої комісії з питань встановлення фактів закордонного втручання у фінансування виборчих кампаній в Україні через недержавні організації, що існують на гранти іноземних держав.
Цього тижня вочевидь має бути прийнято рішення і про подальше перебування українського миротворчого батальйону в Іраку. Погоджувальна рада не прийняла жодного рішення з розгляду питання про виведення українських миротворців з Іраку. За словами постійного представника Президента України в парламенті Олександра Задорожнього, за розгляд цього питання проголосували лише три депутатські фракції. Оскільки, судячи з настроїв депутатів, блокування роботи парламенту через іракське питання триватиме, головуючий на сесії, очевидно, буде змушений поставити на голосування питання про розгляд постанови стосовно українських миротворців в Іраку. Водночас, як повідомив лідер депутатської групи «Народний вибір» Микола Гапочка, наприкінці минулого тижня відбулася зустріч Міністра оборони України Євгена Марчука з парламентською більшістю, на якій міністр повідомив, що ситуація в Іраку нині кардинально змінилася і виникла загроза для українського миротворчого батальйону. Зокрема, наші військові перебувають у зоні обстрілу. Тож імовірно, що з огляду на це можуть змінитися і настрої в сесійній залі.