2004 рік проголошено ЮНЕСКО Роком академіка Івана Горбачевського.
Він родом з Тернопільщини, був першим міністром уперше створеного у світовій практиці міністерства народного здоров’я Чехії. Розробив основи організації служби здоров’я і для України, де ім’я Горбачевського довго було заборонене.
А всесвітньо відомий учений пам’ятав про Батьківщину завжди. І коли обирався до парламенту Австрії. І коли представляв Наукове товариство імені Т. Шевченка на міжнародних лікарських конгресах. Коли організував у Відні університетські курси, які 1921 року перетворилися на Український вільний університет у Празі. Іван Горбачевський був його ректором. У 20-х роках Чехія була центром української еміграції, а Горбачевський — її центром. Він створив для бідних студентів фонд, що існував за рахунок його гонорарів. Фонд закрили фашисти у 1939-му.
Славився академік Горбачевський важливими науковими відкриттями. Зокрема, він синтезував креатинін та інші органічні сполуки, виділив у чистому вигляді амінокислоти, що є будівельним матеріалом білків. Дослідники життя вченого Ю. Ковальков та П. Бубній зазначають, що його відкриття стали дороговказом у вивченні нуклеїнових кислот для розгадки таємниці життя на молекулярному рівні.
150-річчя вченого-гуманіста широко відзначається на Тернопільщині у травні-червні. Погруддя академіка буде відкрито у селі Зарубинцях, де він народився, а перед корпусами Тернопільської медакадемії імені Горбачевського постане пам’ятник. Відбудеться наукова конференція з участю науковців України, Чехії, Австрії, Німеччини. Запроваджено дві іменні стипендії для студентів, а кращі наукові роботи відзначатимуть пам’ятними медалями його імені.
Тернопільська область.