Ні для кого не секрет — президентські вибори істотно впливають на роботу парламенту нашої держави. Тиждень, що минає, на превеликий жаль, не став винятком. Про це, до речі, відверто сказав у четвер Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, вручаючи високі відзнаки працівникам освіти.
Уже у вівторок опозиція почала вимагати звіту силовиків щодо ходу розслідування подій, що мали місце під час виборів голови Мукачевого. А представники фракції Комуністичної партії — виведення українських солдатів-миротворців з Іраку. Щоправда, того дня парламентаріям вдалося заслухати звіт уряду про стан справ в аграрному секторі. Зокрема, щодо виконання чинного законодавства. Обговорили народні обранці й інформацію Міністра з питань надзвичайних ситуацій стосовно ліквідації пожежі на військових складах під Мелітополем Запорізької області. Водночас було прийнято й низку законів. 
Натомість середа піднесла неприємний сюрприз деяким фракціям, що входять до складу парламентсько-урядової коаліції. Так, народні депутати з фракції НДП підтримали пропозиції своїх опозиційно налаштованих колег, які увійшли в остаточну редакцію парламентської постанови. Що змусило лідерів більшості, а також Прем’єр-міністра України Віктора Януковича говорити про наявність кризи в коаліції.
А четвер подарував ще один сюрприз — головну парламентську трибуну заблокували комуністи, які прагнуть набрати передвиборних балів, вимагаючи вивести наших солдатів з Іраку. 
Власне це не могло не позначитися на структурі депутатських груп і фракцій. У п’ятницю стало відомо, що з фракції «Регіони України» виключили Петра Димінського, Сергія Ратушняка та Ігоря Насалика. Окрім того, дві групи об’єдналися в одну — «Демократичні ініціативи — Народовладдя», яка нараховує 30 народних обранців.
Отож нам лишається процитувати лише рядки відомого поета: «... спокій лише сниться», бо подих президентських перегонів стає дедалі відчутнішим. А це, безумовно, відбивається на поведінці не тільки потенційних претендентів на булаву, а й груп підтримки, які зосереджені переважно в стінах парламенту.