Призначаючи на посаду свого прес-секретаря керівника київської дирекції радіо «Свобода», Віктор Янукович запевнив, що Ганна Герман підтримає його бажання встановити свободу слова. Вона допоможе, щоб «ця пташка — свобода — опинилася тут». Свою обіцянку вона, схоже, виконує: за два тижні на новій для себе посаді Ганна вже відкрила сезон на приручення «пташки»...
Позавчора свіжоспечена речниця Прем’єр-міністра Віктора Януковича Ганна Герман скликала спеціальну прес-конференцію, на якій ознайомила присутніх журналістів з новою версією біографії свого шефа.
— Останнім часом у деяких засобах масової інформації опубліковано матеріали, в котрих мусується тема так званих темних плям біографії прем’єра, — зачитала пані Герман заяву прес-служби Кабміну. — Майже 37 років тому, у грудні 1967 року, 17-річним юнаком Віктор Янукович був засуджений Єнакіївським міським судом Донецької області до трьох років позбавлення волі. Був достроково звільнений як неповнолітній. Але так склалася доля (? — Авт.), що в червні 1970 року його знову було засуджено на два роки позбавлення волі...
Однак «мусувати тему» немає чого: після клопотання через вісім років депутата ВР СРСР, космонавта Георгія Берегового президія Донецького обласного суду скасувала ці вироки. Отже, Янукович «безпідставно притягався до кримінальної відповідальності...»
Аби скептики й надалі не сумнівалися у зникненні темних плям, Ганна Герман і сама взяла участь у «відчищенні життєпису» провідного, за її словами, претендента на найвищу посаду в державі. Вона провела власне журналістське розслідування і встановила: її шеф у роки буремної молодості був так само «пухнастим і білим», як у час дорослої зрілості. Цей, звичайно, безсторонній як для прес-секретаря висновок їй вдалося зробити на «підставі документів і свідчень очевидців». На жаль, пані речниця ухилилась від відповіді на запитання, за що саме, за якими статтями КК СРСР було «безпідставно» засуджено «провідного» претендента у президенти. Так само не уточнила вона, очевидці чого надавали їй свідчення. Того, що донецький підліток не образив і мухи? Тоді справді Ганна Герман провела масштабне розслідування.
Втім, у чистоті дій і помислів юного Януковича може пересвідчитися кожен: прес-секретар запросила всіх бажаючих відвідати славне місто Донецьк і поспілкуватися з «безпосередніми учасниками тих подій». Зокрема, із суддею: «поки він ще живий» (як трохи туманно обмовилась Ганна). З’ясувалося, він нині кається за допущену ним судову помилку. І суддю зрозуміти можна: хто знав, що так повернеться доля?
Утім, як відомо, її рішучі кульбіти зачепили не лише «безпосередніх учасників тих подій». Карколомний стрибок здійснила і сама пані Герман: з незалежної журналістики в речники Віктора Януковича. Це вам не до Донецька проїхатись. «Я ще не розумію, що я зробила, але думаю, що це дуже цікава робота», — так пояснила вона «свободу» свого дивного вибору. І, напевно, справді цікава... Злі язики подейкують, що Ганна за «етап зі «Свободи» у владу» не співає романси про погані фінанси.
Можливо, це й так — не знаю. Принаймні вона хоч щедра, бо «готова профінансувати поїздку для тих журналістів, хто не може собі дозволити витрати» на поїздку місцями «бойової і партійної слави» молодого пана прем’єра.
— Я хочу, щоб люди побачили його таким, який він є насправді... Він такий, як Африка, — континент, що став для мене справжнім відкриттям... Я думаю, що українські хлопці, які нині не знають, що робити, повинні брати з нього приклад, — приблизно такими словами пишуться нові рядки біографії В. Януковича ще вчора опозиційною журналісткою. Як співала колись її популярна тезка Анна Герман: «Мы — эхо, мы — долгое эхо друг друга»...