У Луганську викрали командира спецпідрозділу з охорони громадського порядку УМВСУ Темура Юлдашева.
Відбулося це в місті Щастя після бійки проросійськи налаштованих жителів і новобранців батальйону. Двадцять людей, зарахованих у спецпідрозділ «Темур» (названий так на честь свого командира), прибули в Щастя для проходження курсу первісної підготовки в школі міліції. Однак біля будівлі школи їх зустріли місцеві жителі, які не пустили курсантів на територію навчального закладу. Щоб уникнути конфлікту, Темур Юлдашев прийняв рішення повернутися назад до Луганська, однак на автостанції його групу оточили агресивно налаштовані громадяни. Між сторонами почалася перепалка, що переросла в бійку.
За словами представника постраждалої сторони, нападників було набагато більше, і вони знали, коли й скільки бійців «Темура» приїде в Щастя. Як потім з’ясувалося, місцеві жителі прийняли бійців спецбатальйону за членів «Правого сектору». Прибулі на місце конфлікту співробітники міліції посадили всіх курсантів в автобус і відправили до Луганська для проходження підготовки в стінах вишу МВСУ, а Юлдашев сів у машину й виїхав окремо. Пізніше стало відомо, що командир перебуває в руках захопників будівлі СБУ. Наразі з’ясовується, за яких обставинах це сталося.
Відомо, що Темур Юлдашев — професійний військовий. Служив у Західній групі військ в Угорщині, а після розвалу блоку Варшавського договору, коли радянські війська було виведено з країн Центральної Європи, поселився в Луганську. Шість років тому вийшов у відставку й почав займатися професійним спортом. Темур — майстер спорту міжнародного класу. Після захоплення будівлі СБУ Юлдашев зі своїми соратниками став створювати загін самооборони для боротьби із сепаратизмом, а після того як у структурі УМВСУ почалося формування спецпідрозділу з охорони громадського порядку, Темура запросили його очолити. По суті, Юлдашев став і організатором, і творцем, і натхненником цього батальйону, який, до речі, вирішено було назвати його ім’ям. Проводячи аналогію з назвою відомого твору Аркадія Гайдара, спецпідрозділ неформально називали «Темур і його команда».
Сьогодні Юлдашев перебуває в захопленій будівлі СБУ. У соціальній мережі з’явилося відео його допиту. У Юлдашева зв’язані руки і кров’ю забруднений одяг. Схоже, що його били. Людина за кадром, яка вела допит, зокрема, цікавилася зв’язком Юлдашева з «Правим сектором».
Один із лідерів самопроголошеної «Армії Південного Сходу» Олексій Мозговий розповів, що недавно спілкувався з Юлдашевим. У ході розмови з’ясувалося, що деякі думки й позиції стосовно політичної ситуації у країні в них збігаються. Однак Юлдашев був категорично проти приєднання Донбасу до Росії, а також був противником проведення референдуму, який ставить завдання визначення федеративного статусу Луганська. «А зараз він у наших руках і це непогано, — каже Олексій Мозговий. — Тепер він не поведе далі тих, хто збожеволів від цієї влади».
Викраденням Темура Юлдашева зайнялася прокуратура Жовтневого району міста Луганська. Наразі виконуються необхідні першочергові слідчі дії, спрямовані на встановлення всіх обставин зазначених подій і місцезнаходження командира самооборони.