Краще стояти на базарі?
Стан і проблеми розвитку легкої промисловості України обговорено в Житомирі на нараді за участю Прем’єр-міністра України Віктора Януковича. Чи не найгостріші критичні стріли виробничники випустили на адресу Мінекономіки. Та саме виступ представника цього міністерства був найоптимістичнішим. Мовляв, якби в СОТ приймали по галузях, то легка промисловість уже могла б туди вступити.
З чим? Це видно з аналізу Української асоціації підприємств легкої промисловості. До держбюджету ця галузь дала торік тільки 250 мільйонів гривень — це 0,45 відсотка надходжень до казни. 1990 року було 14 відсотків, а раніше доходило й до 20. Уже з цього можна уявити, яких втрат зазнає держава. Але найстрашніше — то соціальні наслідки. У галузі, де зайняті в основному жінки, 1990 року було 756 тисяч працівників. Торік залишилося тільки 147 тисяч. Ще 50—60 тисяч зайнято на підприємствах малого бізнесу. А де поділися інші? 300—350 тисяч осіб, за оцінкою асоціації, стоїть сьогодні на речових ринках, які продовжують розширюватися. З підприємств легкої промисловості люди перемістилися на базари. Там і заробити можна більше, і оподаткування уникнути. А ще, як було заявлено, й допомогу з безробіття водночас одержувати... Галузь втрачає трудові ресурси, а підприємства вже відчувають дефіцит кваліфікованих кадрів. Зменшення кількості працівників — то й скорочення надходжень до цільових фондів. За підрахунками асоціації, вони недоодержали через це 1,2 мільярда гривень. А до держбюджету не надійшло 3,9 мільярда.
Цілком згодні були виробничники і з тим, що частина підприємств тримається на плаву тільки завдяки роботі на давальницькій сировині. А одна з причин занепаду галузі — шалений потік імпорту.
Туфлі за дві гривні
Такий діагноз підтвердили дані Мінпромполітики. Частка продукції легкої промисловості вітчизняного виробництва, реалізованої в Україні, надзвичайно низька. Зокрема, трикотажних виробів наших підприємств ми придбали лише 4,8 відсотка, панчіх, шкарпеток та взуття — приблизно шість з половиною відсотка. Решта — імпорт. До того ж ввозилося все те в Україну за просто-таки смішною митною вартістю. Особливо яскраво видно це за підсумками 2002 року. Тоді в Україну було імпортовано майже сто мільйонів пар взуття з середньою митною вартістю... дві гривні. 20 мільйонів костюмів, піджаків і штанів коштували в середньому по 3 гривні 20 копійок. 144 мільйони пар шкарпеток і колготок було оцінено в 19 копійок за кожну.
Чи були зрушення торік? Директор Житомирського АТЗТ панчішна фабрика «Україна» Борис Кузьмінський заявив, що за дев’ять місяців минулого року на територію держави ввезено 152 мільйони пар панчішно-шкарпеткових виробів за середньою ціною 20 копійок за пару. Що ж дісталося від цього державі? А очолюване ним підприємство випустило вісім мільйонів пар і сплатило до бюджету три мільйони гривень. Неважко підрахувати, у скільки разів зросли б надходження до казни і цільових фондів, якби житомирські панчішники працювали на повну потужність і випускали 40 мільйонів пар. Але чи можливо це?
— Сьогодні необхідні рішучі заходи з відродження робочих місць. Ми не вимагаємо грошей. Ми вимагаємо рівних умов конкуренції, легалізації тіньової економіки і переведення базарної форми бізнесу на цивілізовані форми торгівлі, щоб кожен покупець був захищений від підробок. Не можна перемогти в конкуренції, якщо один виробник сплачує у вигляді податку 3 відсотки, другий — 6—9, а ми — 40 відсотків, — заявив він.
Та найбільше дошкуляє «сірий» імпорт.
— Я відправляю товар зарубіжній фірмі по 40 центів за пару — це найнижча ціна, — розповів Борис Павлович. — У цьому самому відділі митниці водночас підписується документ про імпорт панчішно-шкарпеткових виробів по 30 копійок за пару.
Різницю між 30 копійками і 40 центами оцінити нескладно. Тому так наполягає гендиректор «України» на припиненні практики ввезення в Україну товарів за заниженими цінами. Неважко уявити, як допекло це керівникові підприємства, якщо він не втримався від прямих звинувачень:
— У мене особисто складається думка про корумпованість у Міністерстві економіки.
За його словами, в червні буде рік, як три підприємства галузі звернулися туди з вимогою про проведення спеціального розслідування про заниження митної вартості товарів, що завозяться на митну територію України. Представник Мінекономіки виклав свою версію цього, яку виробничники зустріли оплесками... протесту.
«Не чую ентузіазму»
Думка Прем’єр-міністра:
— Я відчув, що до цієї розмови не готові були представники державних органів. Виступали так, наче вони вперше це почули і не розуміють, чому так сталося, чому була знищена легка промисловість, чому митниця створила всі умови для того, щоб вітчизняний товаровиробник не працював на Україну, чому Мінекономіки заплющило очі й нічого не робило. Всі заходи були поверхневі, щоб очі замилити.
Одна з причин, чому ця нарада відбулася саме в Житомирі, те, що тут всерйоз узялися за відродження банкрута — ВАТ «Льонотекс» (колишнього льонокомбінату), який багато років простоював. На підприємстві працює вже понад дві тисячі осіб. Щоб мати сировину, в області посіяли значно більше льону, а наступного року площі під ним мають зрости ще удвічі.
Віктор Янукович зазначив:
— Підприємці взялися за це зовсім не завдяки державі, а навпаки. Бо в області знайшли партнерів і почали співпрацювати.
Прем’єр погодився з тим, що великої шкоди легкій промисловості завдає базарна економіка. Але що відбудеться, якщо вдатися до радикальних заходів?
— Що нам скажуть громадяни України? Ви готові взяти на себе всю відповідальність? Я впевнений, що ми не готові до цього. Треба розробити чітку програму і поступово її виконувати. Паралельно наводити порядок, щоб не було такого «бєспрєдєлу».
Закінчив прем’єр розмову закликом до кінця року підвищити зарплату працівникам галузі. Але реакція була прохолодною.
— Я дивлюся, дехто незадоволений моєю пропозицією. Не чую ентузіазму, — звернувся до виробничників Віктор Федорович.
Зарплата в легкій промисловості справді «найлегша» — 390 гривень. Але ж і рентабельність за підсумками року мінусова. Кредиторська заборгованість навіть зросла — до 1 мільярда 445 мільйонів гривень. Це 57 відсотків від суми випущеної продукції. Такої великої кредиторської заборгованості немає в жодній галузі. Тому виробничники наполегливо просили — до 2009 року залишати їм на розвиток і переобладнання ПДВ і податок з прибутку. Бо, щоб завтра випускати більше продукції і платити вищу зарплату, гроші у виробництво треба вкладати вже сьогодні...
Житомир.