4. Здоров’я у пляшках
Людина випиває 90 відсотків своїх захворювань.
Луї Пастер.
Твердження відомого французького вченого-біолога вже застаріло: за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у воді міститься 80 відсотків наших недуг. Та це мало тішить, але їх може бути значно менше, якщо приділятимемо якості акви належну увагу. Ця проблема дедалі загострюється, але розв’язується вкрай незадовільно.
Як ми самі собі можемо допомогти? Прогресивний світ уже давно відповів на це запитання, відмовившись від вживання водопровідної хлорованої рідини. Там п’ють привізну артезіанську і мінеральну. Про аква-віту із свердловин розповімо в інших публікаціях, у цій — про воду з бульбашками.
— У надрах України міститься вся палітра мінеральних вод, які є в Європі, — стверджує директор Науково-дослідного інституту медичної реабілітації та курортології Костянтин Бабов. — А запасів цілющої рідини стільки, скільки в країнах Старого Світу. На жаль, ресурси ті майже незаймані — видобувають лише шість відсотків «мінералки».
А медики рекомендують пити живильну рідину не тільки під час лікування, а й у профілактичних цілях.
До речі, вода, збагачена магнієм, допомагає організмові боротися із хворобами серця, лікує нервову систему, гіпертонію, захворювання волосся.
Про користь йодованих продуктів, у тому числі води, говоримо давно і багато. Продуктів, на жаль, досі мало.
Кремнієва аква корисна людям похилого віку і дітям, бо зміцнює кістково-м’язові тканини.
І все-таки спеціалісти НДІ медичної реабілітації та курортології зловживати столово-лікувальною водою не рекомендують. Тому нині гостро постало питання про введення нових стандартів для «мінеральної галузі». Так, окремі води передбачається продавати лише в аптеках. Транспортування «мінералки» від джерела до місць розливу здійснюватиметься трубами, а не цистернами. Виробник бутильованої води буде зобов’язаний мати власну лабораторію.
Одне слово, з часом ситуація на ринку цілющої рідини має змінитися на краще.
А поки що фахівці радять нам, споживачам, уважніше ставитися до води, яку купуємо. Робити це слід залежно від стану вашого здоров’я.