Вона зробила це. Прискіпливо оглянувши квартиру, яку довго відмивала від крові, залишилася задоволена: ніщо не нагадувало про трагедію. Зачинила помешкання і поїхала до Володимирецького району садити картоплю.
Припускала, що до неї можуть прийти люди в міліцейській формі — навіть придумала кілька версій, але не сподівалася, що вони з’являться так швидко і діятимуть так професійно...
Ще б пак: після тривожного дзвінка чергового оператора каналізаційно-насосної станції №1 Надії Шоломей у чергову частину Кузнецовського міськвідділу міліції всі оперативники були підняті на ноги. А слідчо-оперативну групу особисто очолили начальник УМВСУ в Рівненській області, генерал-майор міліції Михайло Цимбалюк та його заступник — полковник Сергій Нагачевський. На місце події виїхав і прокурор Рівненської області Ігор Коморний.
... Оператор Надія Шоломей, прийнявши зміну, спустилась у грабельну подивитися, чи багато зібралося сміття, за потреби — перебрати його і посікти, щоб не забивалася каналізація. Але під час перевірки фільтрів грубої очистки стічної води жінка побачила, за її словами, щось схоже на курячі потрохи. Коли придивилася, з’ясувалося: то чоловічий статевий орган. Про це повідомила в міліцію.
Страшна знахідка давала підстави стверджувати: чоловіка, в якого відрізали життєво важливий орган, уже немає в живих. Потрібно знайти тіло вбитого. Його шукали на сміттєзвалищі, горищах, у підвалах, канавах... Перевіряли й автомобілі, що вивозили сміття. Один із них привіз на звалище згорток, в якому була відрубана чоловіча голова та рука з татуюванням «Ваня». Через кілька днів міліція виявила на березі річки Стир фрагменти хребта і спини, трохи згодом хвилі викинули й ноги...
Тим часом члени слідчо-оперативної групи обходили квартири мешканців Кузнецовська, сподіваючись, що за фотографією голови та руки хтось таки впізнає потерпілого. Племінниця потерпілого, подивившись на фото, сказала, що це 65-річний мешканець Кузнецовська Іван М.
Тепер залишалося з’ясувати, хто все-таки скоїв таке жорстоке вбивство.
— Патологоанатоми та експерти-криміналісти, яким довелось чимало побачити на своєму віку, схилялися до думки, що діяв убивця-професіонал — справжній різник. На це наштовхували «почерк» та жорстокість, з якими він обійшовся зі своєю жертвою, — розповідає генерал Михайло Цимбалюк.
Але вбивцею виявився не він, а вона — дружина потерпілого — 64-річна Христина М. Не переповідатиму, як слідчо-оперативна група з’ясувала це (в інтересах слідства не розкриваємо деталей), але жінка спочатку намагалася відволікти увагу слідчих тим, що, мовляв, можливо, її чоловік десь запив з приятелями. Але вона не врахувала, що у складі слідчо-оперативної групи не новачки, а люди з досвідом. Тож, припертій до стінки доказами, Христині не залишалося нічого іншого, як зізнатися у скоєнні злочину.
Дивувало те, як спокійно, без емоцій та каяття повідала вона про трагедію, що розігралася в їхній квартирі. Того вечора сварка переросла у бійку. Била вона. Схаменулася, коли чоловік, з яким прожила сорок два роки, лежав на підлозі без ознак життя. Христина, яка свого часу більше восьми років була народним засідателем у суді, знала, що за вбивство її чекає в’язниця. А тому вирішила приховати сліди злочину. З допомогою кухонного ножа і сокири почала розчленовувати тіло чоловіка. Дрібніші шматки спускала в унітаз, змиваючи водою, більші пакувала в мішки, щоб згодом кинути у Стир та винести в контейнери для сміття.
...Біля під’їзду будинку, де жило подружжя М., зібралося чимало мешканців Кузнецовська, щоб на власні очі переконатися: ту, яка скоїла таке жорстоке вбивство, затримано. Адже чутки про звіряче розчленування тіла швидко поширилися містом атомників, наводячи жах на людей. Не опустила Христина очі, проходячи повз юрбу городян, не зронила сльози, показуючи стежки, якими носила і кидала в річку шматки тіла годувальника сім’ї. Такій холодності і байдужості дивувалися навіть члени слідчо-оперативної групи.
За фактом вбивства порушено кримінальну справу. Триває слідство. Остаточно крапку поставить суд.
Рівненська область.