Уже в день вибуху, 6 травня, на військових складах МО під Мелітополем висували кілька версій причин трагедії. Більшість фахівців говорили про «людський чинник». У деяких ЗМІ з’явилося припущення про теракт, пов’язаний з перебуванням наших миротворців в Іраку. Однак у ті дні прес-служба військового відомства заявила, що версію про теракт військові не розглядають.
І от через тиждень свої версії озвучили міністри відомств, причетних до подій у Запорізькій області. Так, Міністр із питань надзвичайних ситуацій України Григорій Рева вважає, що причиною пожежі і вибухів на складах стало порушення вимог пожежної безпеки, зокрема, паління поблизу місця зберігання боєприпасів.
За словами міністра, пожежа і вибухи сталися через «відсутність належної дисципліни». У результаті, за попередніми даними МНС, на площу 314 кв. км розлетілося близько 900 вагонів боєприпасів. Усього на складах зберігалося 4800 вагонів.
Виступаючи у вівторок у парламенті, Григорій Рева повідомив, що ще в листопаді минулого року було підписано розпорядження Міноборони про проведення інвентаризації 36 військових складів і баз. Однак база, на якій сталася НП, виконала розпорядження тільки на 13% і, крім того, «порушувала статутні відносини».
Щоправда, багато хто дивується, чому у ВР про причини пожежі і ситуацію на військових складах у Новобогданівці доповідав міністр МНС, а не Міноборони. Так, соціалісти і комуністи сумніваються в компетентності Євгена Марчука як глави Міноборони України.
У свою чергу, міністр оборони стверджує, що проблеми у ЗС України нагромаджувалися роками, і розв’язати їх відразу неможливо. На це потрібні час і гроші.
Коментуючи мелітопольські події, Євген Марчук не виключає, що однією з можливих причин загоряння на базі артилерійських боєприпасів могли стати «навмисні дії». Але не солдата, а «вищого рівня». За його словами, одна з київських фірм мала великий борг перед базою за частково недовиконану утилізацію боєприпасів, яку мала зробити за контрактом з державою.
— З цією базою співпрацювали кілька комерційних підприємств, виникла суперечність на суму 2,5 млн. грн., і Міністерство оборони разом з Генеральним штабом у квітні провело перевірку. Було призначено ревізію, яку мали закінчити 15 травня. І раптом майже за десять днів до завершення ревізії стався вибух. Понад те, вибух прогримів приблизно через два дні після того, як правоохоронні органи почали допити тих військовослужбовців і бізнесменів, котрі «співпрацювали», — розповів Євген Марчук журналістам.
— Думаю, досить швидко з версіями розберуться, адже живі ті, хто це допустив на локальному рівні, — всіх їх затримано, — наголосив він.
Міністр оборони підтримав версію свого колеги по Кабміну про небезпечність паління в безпосередній близькості від місць зберігання боєприпасів.
Вибухи під Мелітополем змусили ще раз подивитися на проблему української армії через призму її безпеки для мирного населення країни.
За словами голови парламентського Комітету ВР з питань оборони Григорія Крючкова,  головною проблемою є стан дисципліни, відповідальності та контролю у Збройних силах. «Не сьогодні й не вчора з’явилася ця проблема», — сказав він, додавши, що питання зберігання та утилізації боєприпасів розглядали в різних інстанціях, але «радикально ситуація не поліпшилася».
Лідер Української народної партії, член фракції «Наша Україна» Юрій Костенко пов’язує ситуацію, що виникла на окремих складах у Запорізькій області, з недостатнім фінансуванням нашої армії. Крім того, одним із чинників, що вплинули на ці події, на його думку, є психологічний настрій військовослужбовців у зв’язку з проголошенням в Україні реформування Збройних сил.
Так чи інакше, робота спеціальної комісії триває. І лише вона зможе спростувати або підтвердити вищевикладені версії.