Компанія «Прайм-Тайм» оприлюднила рейтинг резонансних подій (РРП) в економічному і політичному житті України за квітень.
З урахуванням згадувань у ЗМІ й опитувань експертів рейтинг має такий вигляд: 1. Рішення про скасування ПДВ-рахунків. 2. Угода про створення Єдиного економічного простору (ЄЕП). 3. Актуалізація питання функціонування нафтопроводу «Одеса—Броди». 4. Призначення С. Тулуба Міністром енергетики. 5. Приватизація Гути Ченстохової. 6. Питання добудови енергоблоків на ХАЕС і РАЕС. 7. Розв’язання питання про держрегулювання цукрового ринку. 8. Голодовка вчителів у Львові через невиплату боргу із зарплати. 9. Акція «Нашої України» «10 мільярдів гривень — до бюджету». 10. Активізація роботи НАЕК «Енергоатом».
Перша десятка політичних подій: 1. Невдача в просуванні конституційної реформи у Верховній Раді. 2. Висування В. Януковича єдиним кандидатом. 3. Вибори мера в Мукачевому. 4. Зустріч Л. Кучми з В. Путіним. Ратифікація Угоди щодо ЄЕП. 5. Візит Джорджа Сороса до України. 6. Співробітництво України з НАТО. 7. Створення депутатської групи «Центр». 8. Вихід В. Пінчука із засновників партії «Трудова Україна». 9. Прийняття закону про вибори до місцевих рад на пропорційній основі. 10. Рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про мовлення всіх електронних ЗМІ українською мовою.
Підсумки за квітень дають змогу зробити два висновки. Перший: саме в квітні країна щільно ввійшла в кампанію з виборів Президента України. Другий: ментальність українців залишається стабільною — лідерство теми «ПДВ-рахунки» (464 бали) на тлі стратегічно важливої для України Угоди про ЄЕП (434) свідчить про непорушність принципу «своя сорочка ближче до тіла» і превалювання економічних інтересів суспільства над політичними.
В економічному житті країни гострою і актуальною залишається проблема використання нафтопроводу «Одеса—Броди». Варто було Президентові України наприкінці квітня повернутися до цієї теми, як вона одержала блискавичну реакцію з боку представників інших країн і була оперативно підхоплена національними ЗМІ. За якихось чотири дні вона вийшла на позицію №3 в рейтингу. Неабияку стійкість уже третій місяць підряд демонструє тема Гути Ченстохової. Незважаючи на відсутність будь-яких активних подій навколо НАЕК «Енергоатом», інформаційна активність останньої дала змогу цій темі ввійти до десятки найрезонансніших подій України, потіснивши малоактивних металургів, хоча вони переживають яскраво виражений кризовий період розвитку галузі.
Що стосується політичного життя країни, РРП демонструє, як уже було сказано вище, дедалі більшу залежність від чинника майбутніх виборів Президента. Ціла серія найрезонансніших подій квітня була присвячена позиціонуванню політичних гравців у передвиборний період. Точкою відліку стало невдале голосування у ВР України 8 квітня щодо конституційної реформи. Безперечним лідером квітня за номінальної резонансності стали вибори міського голови Мукачевого (1700 виходів), хоча експерти за важливістю поставили цю тему на третє місце.
Загалом, судячи з порівняльного аналізу підсумків РРП, аналітики компанії «Прайм-Тайм» відзначають тенденцію до згасання кількості резонансних економічних подій. Політичний сектор на відміну від економічного набирає обертів, а політики з головою поринають у вибори. Громадськість, демонструючи прихильність економічним інтересам, за ними не встигає. Такий дисбаланс, на думку експертів, у найближчі місяці може поглибитися, і якщо політичні гравці цей конфлікт інтересів вчасно не знімуть, вони ризикують комунікувати зі своїми виборцями на різних мовах.