Україну знову приголомшила трагедія — пожежа на складах боєприпасів під Мелітополем. У мирний час лунають смертоносні вибухи снарядів і ракет, є руйнування, а найстрашніше — людські втрати. На перший погляд, техногенна біда в наших умовах, на жаль, лише продовжила страшний ланцюг подібних трагедій: зруйнований ракетою житловий будинок у Броварах, збитий, знову-таки нашою ракетою, пасажирський літак над Чорним морем, криваве румовисько, спричинене військовим літаком на Скнилівському летовищі, пожежа на Артемівських арсеналах... Маємо насправді реальне підтвердження наявності вкрай гострих проблем Збройних Сил України, прямої загрози нашій національній безпеці та перспективам розвитку державності.
Тяжкі уроки, які передовсім керівництво Міноборони України мало б винести із попередніх трагедій, традиційно звелися лише до тактики перестраховування та запобігливого «пошуку крайніх». Страх перед новими трагічними інцидентами фактично паралізував оперативну та бойову підготовку. Добрі наміри реформувати Збройні Сили України на практиці проявляються рецидивами «кампанійщини», зумовлюючи масову депрофесіоналізацію армійського кадрового потенціалу, зростання ваги бюрократично-чиновницького апарату. Складається враження, що найпершою проблемою боєздатності стали не бойовий та моральний дух і армійський вишкіл підрозділів, не професіоналізм командирів, не стан безпеки надміру нагромаджених військових арсеналів, а кадрові перетасування в кабінетах Міноборони.
Депутатська група «Народовладдя» глибоко занепокоєна трагічними подіями, що сталися на військових складах неподалік Мелітополя. Висловлюємо щирі співчуття родинам жертв цієї катастрофи. І рішуче вимагаємо:
1. Терміново проаналізувати цей та інші трагічні випадки у Збройних Силах на спеціалізованому пленарному засіданні Верховної Ради, заслухавши звіт керівництва Міноборони України.
2. Відмовитися від вузьковідомчих підходів під час планування діяльності у військовій сфері, відповідно скоригувавши чинну програму діяльності уряду та закріпивши це в проекті Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2005 рік.
3. Невідкладно виділити в повному обсязі кошти для реалізації державної програми утилізації понаднормативних запасів озброєння, щоб забезпечити необхідні стандарти безпеки на всіх арсеналах, базах і складах. Передбачити повною мірою технічне оснащення спецпідрозділів для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на таких об’єктах.
Збройні Сили покликані бути надійним щитом національної безпеки держави. Винятково заради цієї високої місії довірили ми нашим воїнам сучасну грізну зброю. Життєво важливо для кожного з нас, для долі України, щоб цей ратний меч завжди був у міцних руках справжніх професіоналів, патріотів Української держави, гарантуючи мирне, щасливе, заможне життя людей.
Богдан ГУБСЬКИЙ, лідер депутатської групи «Народовладдя».