Нерухомість Південнобережжя дорожчає
Протягом минулого року одне з найдорожчих в Україні кримське житло зросло в ціні у середньому на третину. А до осені ріелтери прогнозують подорожчання щонайменше на 20 відсотків. У Ялті, Севастополі, Алушті — ще більше. Тут вартість житла вже доганяє київську: квадратний метр коштує 450—600 у. о. В Севастополі двокімнатну квартиру вторинного житла у спальному районі дешевше як за 30 тисяч доларів уже не купиш. У Ялті ціна за таку добігла 70 тис. у. о. В Сімферополі середня ціна ще 300—450 доларів за квадратний метр.
Серед причин стрибка цін спеціалісти відзначають: подорожчання нового і старого житла та будматеріалів, незмінно високий попит, позбавлення будівельників пільг на ПДВ. І те, що до змагання українців (в основному з Донецька, Києва, Дніпропетровська, Харкова й Луганська) встигнути скупити будинки і квартири, міні-готелі і пансіонати долучається дедалі більше росіян. Вони нині купують більше як третину з кожної тисячі об’єктів на ринку приморської нерухомості.
Найбільшу зацікавленість виявляють до земельних ділянок і пляжів, значну кількість яких продають на чорному ринку. Все узбережжя Криму — від Форосу до Феодосії — суцільний височенний паркан, за яким заховалися елітні вілли і кемпінги. Їх господарі, отримуючи земельні ділянки під будівництво приватних котеджів (часом у заповідних зонах), не всі діяли законно. Приклади відвертої, нахабної і цинічної «прихватизації» узбережжя множаться. Цей процес мав би стурбувати правоохоронні органи не менш серйозно, ніж самозахоплення земель кримськими татарами.
Дорожчає не лише нове житло. Нерозвиненість первинного ринку диктує ціни на вторинному. Вони повзуть вгору з місяця в місяць. Будівельні компанії формують мінімум — так званий елітний ринок квартир. Житло, прийнятне за ціною для споживача з середніми прибутками, сьогодні не зводять. У Сімферополі, приміром, співвідношення попиту до пропозиції — два до одного. Люди потяглися на околиці, але й у спальних районах ціни швидко зрівнялися з такими в центрі. Найпопулярніший товар — повнометражну однокімнатну квартиру в найвіддаленішому районі менше як за 12 тисяч доларів уже не купиш. Ближче до центру — на 3—6 тисяч дорожче. За звичайну двокімнатну квартиру правлять від 17 тис. у. о., поліпшеного планування — в середньому 22 тисячі. За прогнозами фахівців, не варто очікувати зниження цін навіть на ринку неперспективного житла: дореволюційного, до- і повоєнного, «хрущовок»...
Ще одним чинником подорожчання стане податок з прибутку від продажу нерухомості, зауважують спеціалісти. Він буде невигідним для покупців ліквідного житла.