Вітання Голови Верховної Ради України з нагоди 9 Травня
Дорогі співвітчизники!
Прийміть щирі вітання з величною і світлою віхою в нашому святковому календарі.
Доля й історія назавжди поставили поруч весну і Перемогу над фашизмом. У тому, що найбільшому і найстрашнішому на шляху людства протистоянню випало завершитися саме у квітучі травневі дні, — наслідок і суворої логіки війни, і незліченних та трагічних її випадковостей. Але український народ разом з усім світом вбачає в цьому глибокий і нетлінний символ. У Дні Перемоги поєднуються для нових і нових поколінь краса і радість пробудженої природи, вдячна пам’ять про ратний подвиг і надії на майбутнє.
Головне з цих сподівань — мир, його збереження і зміцнення як найвищого блага і найпершої передумови життя. Доземно схиляючись перед полеглими героями, адресуючи увагу й турботу, любов і шану ветеранам Великої Вітчизняної, які сьогодні поруч з нами, маємо з особливою силою й гостротою відчувати свій синівський і громадянський обов’язок: гідно нести естафету миру далі, крізь роки й випробування — заради себе та своїх нащадків.
Це такий же вічний урок Перемоги, як вічна і священна пам’ять про всіх, хто її здобував.
Колись, повертаючись з фронту, виходячи з партизанських лісів, приступаючи до повоєнної відбудови Вітчизни, наші доблесні попередники були переконані, що відгримілі битви — вже останні і що війна більше не торкнеться планети своїм чорним крилом.
Чи підтвердилася їхня віра?
Завершується шосте десятиліття відтоді, як Україна повернулася до мирного життя, і весь цей час не був потривожений для нашого народу масштабними та лиховісними конфліктами чи протистояннями. Але в сучасному світі неспокійно, з його карти не сходять «гарячі точки» і спалахують нові вогнища напруженості, надто тонкими та крихкими залишаються грані між миром і війною.
Людство завжди жило вірою в те, що війнам та злу, яке вони приносять, можна і треба запобігати мудрістю народів. У нашу ж добу з тенденціями глобалізації, стократ помноженої руйнівною силою озброєнь та іншими чинниками, ця вимога набуває вищої гостроти й актуальності, а її реалізація — доленосної ваги та значущості.
Пам’ятаймо про це повсякчас. І особливо — у дні, які звертають наші погляди та серця у минуле, обпалене полум’ям, затьмарене гіркотою втрат і овіяне славою. Від нас, усіх разом і кожного зокрема, залежить, щоб Україна посідала гідне місце серед держав, які послідовно й активно обстоюють справу миру.
Зі святом мужності, весни і добра!