Україномовні ЗМІ в Криму — знову в тяжкому фінансовому становищі. Про це йшлося на «круглому столі» в Республіканському інформаційному прес-центрі в Сімферополі.
Власне, йдеться про біди однієї україномовної громадсько-політичної і культурологічної газети — «Кримської світлиці», однієї дитячої — «Джерельце» та української редакції ДТРК «Крим». Нещодавно Верховна Рада автономії вирішила випускати україномовний додаток до своєї газети «Крымские известия» — «Кримський діалог»: за три місяці вийшов лиш один номер газети, що далі — невідомо. За останнім переписом, у Криму мешкає 500 тисяч українців (насправді — більше). Виходить, один примірник україномовної газети припадає заледве на 150 осіб, які вважають себе етнічними українцями.
Як зазначали учасники «круглого столу» і члени комітету з моніторингу свободи преси, «Кримська світлиця» вкотре опинилася на грані закриття, бо з початку року перестала отримувати будь-яку фінансову підтримку з держбюджету України, не включено її і до переліку видань, що мають підтримку із кримського бюджету. За два роки Кабмін України й уряд автономії не виконали жодного пункту доручення Президента України «Про створення належних умов діяльності газети «Кримська світлиця». Не виконане і доручення голови ВР автономії Бориса Дейча про включення єдиної в Криму україномовної дитячої газети «Джерельце» у перелік видань, яким надається допомога із кримського бюджету, хоч ним фінансуються три російськомовні дитячо-юнацькі видання. А от по лінії Республіканського комітету з інформації жодне україномовне видання не фігурує у списку на виділення коштів. При цьому близько 3 млн. грн. буде виділено на фінансування російськомовних і близько 100 тисяч — видань кримськотатарською мовою.
Учасники «круглого столу» звернулися до влади з проханням збільшити мізерний обсяг ефірного мовлення, покращити матеріальне забезпечення та технічне оснащення української редакції ДТРК «Крим». Уряд і Верховну Раду автономії ще раз попросили профінансувати дитячу газету «Джерельце». В резолюції «круглого столу» — прохання до Президента, Кабміну, Верховної Ради України відновити державну фінансову підтримку газети «Кримська світлиця».