Нині, за рішенням ЮНЕСКО, рік Чехова. Традиційні Чеховські читання (вже 50-ті) пройшли в Будинку-музеї Чехова. Як завжди, будуть конференції науковців з усього світу, театральний фестиваль «Чеховські сезони в Ялті».
Тут Чехов прожив з 1899 по 1904 рік. На Білій дачі — все справжнє, як було за життя класика.
Утім, гості з острахом переступають поріг Білої дачі: Чехов спорудив її на зсувній ділянці. Тому дім поволі сповзає вниз разом зі схилом, тріщить по всіх швах, штукатурка часом падає прямо на голови відвідувачів. Інтенсивнішим зсування стало після того, як вище музею збудували мікрорайон дев’ятиповерхівок.
Капремонту музей не знав давно. Вже двадцять літ є проект (на 1,5 мільйона доларів) стабілізації чеховського дому, та коштів нема.
Торік Білу дачу відвідали Леонід Кучма і Володимир Путін. Було зроблено все, щоб на них не падала штукатурка. Кажуть, обом президентам тут сподобалося. Може, хоч вони допоможуть відремонтувати дім-музей. Адже Путін мусить шанувати Чехова як «свого» письменника, а Кучма — як «свого» (українкою була бабуся Антона Павловича, Фросина Омелянівна Шимко).
...Нині у Чехова багато гостей. Щороку кілька десятків тисяч їх приїздить вклонитися Чехову з усього світу. Здивовані гості бачать на порозі дому скляний ящик з написом «Допомога Будинку-музею Чехова». Обтрушуються від пилу штукатурки і кидають гроші. Ніяковість зникає з облич іноземців аж у саду, який Антон Павлович сам заклав. Тут нині буяння квітів — як було при ньому.