Ось уже майже місяць як військкомати працюють у посиленому режимі: з 1 квітня почався весняний призов. Щороку Донецький обласний збірний пункт відправляє до Збройних сил країни близько п’яти тисяч призовників.
Сказати правду, автор цих рядків (як і багато хто) був упевнений, що нині військові відчувають хронічну нестачу придатних до служби молодих людей. Начальник 2-го відділу призову Донецького облкомісаріату Віктор Безуглий з ходу спростував існуюче в народі судження.
— Ми не тільки сповна виконуємо рознарядку, а й маємо можливість тримати чималий резерв призовників — майже тисячу, — розповів Віктор Миколайович. — Навіть за умови, коли у військо йдуть п’ять тисяч, — майже стільки само від служби ухиляються...
За словами полковника, сьогодні є можливість відбирати найкращих. До того ж беремо до уваги не тільки фізичні параметри і стан здоров’я, а й морально-ділові якості майбутнього воїна.
А ті, що ухиляються, створюють проблеми тільки самим собі. Наприклад, під час працевлаштування, зміни місця проживання, виїзду за кордон... Але ж якщо втікачі знаходять у собі сміливість з’явитися до військкоматів, то з’ясовується, що багато хлопців мають право на цілком законну відстрочку з різних причин.
Так, в армію не беруть хлопців з різними хронічними захворюваннями, тих, хто має негативну характеристику, приводи в міліцію або судимість, недоучок, які не мають базової середньої освіти, молодь, яка навчається (за винятком заочників), тощо. А якщо юнак усе-таки тікав від міліції і воєнкома, то питання постають із приводу його морально-ділових якостей. І, як пояснив начальник відділу, ймовірність того, що цей кандидат піде служити, — невелика. Загалом, захисники Батьківщини з примусу нині не потрібні, рішення має бути усвідомленим.
Призовники 22-літній Денис Мокренко (на знімку — під час медогляду) і 19-річний Володимир Литвиненко родом із Єнакієвого. Перший уже встиг закінчити вуз, став юристом, другий здобував вищу освіту заочно, але до  армії взяв академвідпустку. Обоє вбачають своє майбутнє у правоохоронних органах, а тому служити йдуть охоче, пояснюючи, що цей крок позитивно позначиться на майбутній кар’єрі.