Всеукраїнський референдум може відбутися під час другого туру президентських виборів, коли з’явиться законодавча база, необхідна для його проведення. Про це під час брифінгу заявив в. о. голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

За його словами, це має бути закон разової дії, який діятиме виключно для проведення такого референдуму. Даний документ, вважає він, має шанс бути ухваленим, і, таким чином, референдум може відбутися 15 червня — одночасно з другим туром президентських виборів.

С. Соболєв наголосив, що представники всіх парламентських фракцій мають узгодити питання, які будуть винесені на референдум. «Наша пропозиція: чи виступаєте ви за єдину унітарну країну з максимальним розширенням повноважень органів місцевого самоврядування? Це питання фактично й буде планом для роботи Тимчасової спеціальної комісії з підготовки змін до Конституції», — сказав народний обранець.

В. о. голови фракції «Батьківщина» вважає, що перше голосування в парламенті по тексту Конституції має відбутися до 25 червня. Але що це буде за голосування — за єдину країну з потужним місцевим самоврядуванням чи за удільні князівства, які вимагають фактично створення псевдодержав, відповідь на це повинен дати Основний Закон. Він повідомив, що ТСК з підготовки змін до Конституції продовжила роботу до 25 червня.

«Логічно спочатку провести референдум для того, щоб чітко визначитись: країна виступає за єдиний потужний економічний фінансовий простір із максимальним розширенням місцевого самоврядування, чи ми йдемо по шляху так званих територіальних громад, які будуть приводити до тієї ситуації, до якої ми дійшли в Криму», — сказав С. Соболєв.