Зовні він нагадує електричну плитку з однією конфоркою. Він кумедно підтягує себе на двох... — гм, назвемо це «ногами» — і підстрибом рухається вперед. Коли наштовхується на перешкоду і перевертається, на мить зупиняється, а потім продовжує прямувати, тепер уже догори «черевом». Його призначення — агент-розвідник. У нього ще немає власного імені, як у старших і більших «родичів». Але йому пророкують повне пригод майбутнє. Журналіст «Голосу України» спостерігала за першими кроками нового робота, який створюється в Донецькому державному інституті штучного інтелекту.
— У Міністерстві з надзвичайних ситуацій попросили: мовляв, нам потрібен робот невеликий, розміром із кішку. Якого можна було б запустити на місце аварії, щоб він проліз в усі шпаринки, провів звукову та відеорозвідку та доповів про становище, — розповідає начальник відділу робототехнічних систем, кандидат технічних наук Сергій Полівцев. — Наприклад, після нещодавньої аварії в аквапарку в Москві потерпілих шукали кінологи з собаками. Але за правилами собака не може працювати більше двох годин підряд. А роботів можна «наплодити» скільки завгодно. Запустити їх десяток, і вони за годину зберуть більше інформації, ніж усі кінологи з собаками.
Одне із обов’язкових побажань замовника — робот має бути відносно дешевим і всюдихідним. Цього малюка зупинити практично неможливо, стверджують розробники. Він здатний іти вгору по ухилу в 30 градусів і вниз — по спуску в 60 градусів. При цьому важить всього 3,5 кілограма.
А ось його колега «Інтелект-12» виправдовує своє ім’я: в незнайомій обстановці чемно вітається і починає сканувати простір. Машину створено на замовлення німецьких партнерів. Призначення робота — пошук мін у польових умовах. На моїх очах робот повільно витягує руку-маніпулятор і обережно, наче склянку, піднімає циліндричний муляж. Вага «заліза», з якого зроблено робота, — близько 200 кілограмів, а електроніки, тобто «мозку» машини, — близько кілограма. Один бортовий комп’ютер обробляє і збирає інформацію, другий містить елементи штучного інтелекту, зокрема програму розпізнавання мови.
— На базі цієї розробки ми створюватимемо робота, який би міг працювати в чорнобильській зоні, — розповідає ректор інституту, доктор технічних наук, доктор богослов’я Анатолій Шевченко. — Звичайно, для того, щоб працювати в реакторі, потрібне бронювання мікросхем, адже є сумний досвід, коли країна заплатила 50 мільйонів доларів за робота, створеного американцями і японцями, а він зупинився.
Хоч як дивно, але створити розумну машину для роботи на Марсі чи Місяці простіше, ніж для роботи на Землі, каже Анатолій Шевченко. Життя космічне набагато передбачуваніше. Тоді як земні реалії можуть загнати в глухий кут. Наприклад, робот має не лише знати, що на червоне світло треба стояти, а на зелене — рухатися, а й припускати, що дехто з людей порушує заборони. Тому вчені і б’ються над тим, як навчити машину приймати рішення залежно від мінливих обставин — аж до прориву каналізаційних труб включно.
За словами ректора інституту, штучному інтелектові мають бути притаманні всі людські почуття. В тому числі такі нематеріальні речі, як почуття страху чи почуття совісті. Перше не дасть роботові безшабашно кинутися назустріч смерті, а друге — врятувати, приміром, із пожежі дитину, нехтуючи інстинктом самозбереження.
А тим часом мільйонний компакт-диск «Англійська для дітей», випущений Донецьким державним інститутом штучного інтелекту, продано в Сполучених Штатах. Лабораторія електронних підручників працює в складі інституту вісім років, і за цей час тут розроблено близько двох десятків електронних книг, енциклопедій, навчальних посібників та ігор для розвитку. Цікаво, що «розкрутку» програмі «Англійська для дітей» забезпечили... самі діти.
— Ми привезли наші електронні підручники на виставку комп’ютерних технологій у Ганновері, — згадує Анатолій Шевченко. — Однак на український павільйон мало хто звертав увагу. «Відкрили» нас діти, які з цікавості забігли подивитися. А потім привели своїх батьків. Тож за два останні дні виставки я підписав п’ятнадцять контрактів.
На цьогорічній виставці в Ганновері Донецький інститут штучного інтелекту також представить свої програмні продукти, серед них — тримірний анатомічний атлас, диски «Світова міфологія», «Катастрофи», електронні підручники.