Тваринництво продовжує залишатися на Луганщині найпроблемнішою сільськогосподарською галуззю. Агроформування регіону так і не змогло нинішнього року збільшити кількість поголів’я, хоча загалом в області динаміка намітилася позитивна: за три місяці поточного року поголів’я збільшилося на більш ніж 100 корів.
Виручив приватний сектор, що на відміну від колективного господарства зміг наростити свою череду. Але особисте подвір’я погоди все-таки не робить, тому в керівників області ставка на великотоварне виробництво, де можна використовувати ефективні технології за мінімуму витрат, створивши конкурентоспроможну продукцію. На жаль, довгі роки тваринництво служило своєрідним банком, з якого вибирали ресурси без врахування майбутнього: продав м’ясо — одержав гроші. Найбільший забій худоби, зазвичай, спостерігався в першому кварталі року, коли йшли пошуки ресурсів для підготовки і проведення весняно-польових робіт. Таке бездумне господарювання і завело галузь у глиб проблем. Сьогодні політика міняється. За словами заступника голови облдержадміністрації Юрія Махортова, відтепер кожен випадок масового забою худоби розглядається як злісне порушення законодавства в частині недопущення подальшого скорочення поголів’я худоби і нарощування обсягу продукції тваринництва і в окремих випадках перед керівниками господарств буде поставлено питання про їхню кримінальну відповідальність.
Тваринництво в області — неприбуткова галузь. Немає чіткої підтримки розвитку цього сектору сільського господарства і з боку держави. На відміну від інших областей на Луганщині не роблять доплати з державного бюджету за здану худобу. Доводиться працювати на ентузіазмі. Хоча, правду кажучи, він часто буває з-під палиці. Юрій Махортов цього не приховує:
— Успіхи в нас безперечно є, але досягнуті вони, зізнатися, з допомогою непопулярних адміністративних важелів. Керівників господарств ми налаштовуємо на те, щоб вони ставилися до тваринництва не як до своєї особистої справи, а як до майна, що їм дали в оренду. Тобто керівник несе відповідальність перед людьми. Якщо йому довірили чуже, він не повинен приймати одноособове рішення. На жаль, таке буває досить часто.
В області розроблено програму підйому тваринництва на період 2004—2010 років, що передбачає розвиток галузі за рахунок повного забезпечення кормами, підвищення генетичного потенціалу худоби, зниження витрат на виробництво продукції тощо. Все це досягатиметься за рахунок власних ресурсів агроформувань і часткової компенсації бюджетних засобів на племінну роботу. Нинішнього року перед областю стоїть завдання зберегти кількість великої рогатої худоби на нинішньому рівні — майже 94 тис. голів. Маточне поголів’я за посівну 2004-го не постраждало, як у попередні роки, і налічує 35 тис. Керівники господарств вважають, що плани стануть реальними в тому разі, якщо сільгоспвиробник одержить серйозну інвестиційну підтримку з боку уряду. На голому ентузіазмі, як відомо, далеко не поїдеш.
Луганськ.