Проблеми і перспективи співпраці України з Європейським союзом. Залучення потенціалу громадських організацій до розробки плану дій (комплексу заходів) Україна—ЄС. Ці та інші теми обговорив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на зустрічі з представниками неурядових організацій та аналітичних центрів.
60 відсотків українців прагнуть вступу України до Європейського Союзу — такі дані результатів нещодавнього опитування навів у вступному слові Анатолій Гриценко, керівник Центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова. Тому, вважає він, потрібно, щоб політика нашої держави була відкрита, прозора, прогнозована. На його думку, сприятиме цьому передусім залучення неурядових організацій до розробки стратегічних планів інтеграції України в міжнародні структури. Зокрема, він запропонував створити відповідну громадську раду при Голові Верховної Ради України.
Володимир Литвин вважає, що така постановка питання навіть «перезріла». Однак, на його думку, сьогодні треба говорити не лише про роль України в Європейському союзі, а й про те, що буде з ЄС через десяток-другий років. Голова парламенту впевнений: співпраця органів влади з неурядовими організаціями має допомогти визначити вектор розвитку нашої країни. Отож Володимир Литвин запросив представників громадських організацій на зустріч до Верховної Ради, де й буде вироблено методи і форми співпраці.