Ще напередодні творчого звіту майстрів мистецтв та художніх колективів Київської області і під час його проведення у Національному палаці «Україна» звучало багато добрих слів-спогадів про цей благословенний край. Справді, як не згадати, що на його землях зберігаються археологічні пам’ятки трипільської, лебедівської, софіївської, зарубинецької, черняхівської культур, які стали надбанням світової культури. Тож небезпідставно вихвалялися організатори звіту: найдорожче для нас усіх слово «Україна» веде свій родовід саме з Київщини, бо воно вперше згадується 1187 року під час опису Переяславщини.
Ця священна земля — осередок героїчної й водночас трагічної національної історії, колиска багатьох митців світової класики — чула відгомін козацьких походів.
Отож онуки полянські, сузір’я талантів області дали можливість глядачам, безперечно шанувальникам народного мистецтва, передусім доторкнутися до прадавніх чистих джерел глибоко народної культури. А ще засвідчили: тут свято шанують, зберігають, відроджують і примножують призабуті звичаї, свята й обряди та традиції співу й музикування.
Водночас творчий звіт Київщини вирізняється з-поміж інших областей своїм діапазоном — від широкого спектра високої майстерності масових аматорських колективів майже всіх районів області до мистецьких висот відомих зірок сцени.
І ще така особливість. Жоден концерт-звіт області не розпочинав заступник Міністра культури і мистецтв України. Перший твір концерту, пісню на музику П. Зіброва, слова П. Маги «Київщина моя» виконав заслужений діяч мистецтв України, заступник Міністра Василь Романчишин (на знімку). І хоч би хто що казав, чи подумав — очевидне одне: є чудова пісня й було таке ж її виконання.
Потім учасники звіту повели глядачів шляхами Павла Чубинського і козацької слави. Піснею «Поклонімося великим тим рокам» низько вклонилися ветеранам. І Тарасові Шевченку. Близько десяти народних аматорських колективів області проникливо виконали «Реве та стогне Дніпр широкий» на його слова, котра стала народною. Потім глядачам показали «Класичну мозаїку» і «Зорі дитинства» Київщини.
Поза сумнівом, на добрі слова подяки і вдячності заслуговують усі без винятку аматорські фольклорні, хорові, хореографічні, музичні колективи, котрі взяли участь у концерті. Ми не маємо можливості назвати всіх. Та все-таки найпомітнішими, мабуть, були симфонічний оркестр «Академія» обласного управління культури, творчі гурти з Білої Церкви, Славутича, Броварів і району, Борисполя, Вишгорода, Переяслава-Хмельницького, Фастова та інших міст і районів.
Останньою частиною «На естрадній хвилі» на особливу височінь піднесли  концерт згадуваний уже Василь Романчишин, а також уродженці області Таїсія Повалій, Павло Зібров, солістка обласної концертно-творчої організації «Київщина» заслужена артистка України Астрая.
Неабияке значення концертам-звітам надають ведучі. Цього разу ними були народні артисти України Тамара Стратієнко та Володимир Нечипоренко.
Підготували це мистецьке свято, назване «Пісенне перевесло Київщини», котре відбулося 30 квітня, голова організаційного комітету, заступник голови облдержадміністрації Микола Урупа, автор ідеї та мистецький керівник, начальник управління культури області Віктор Шлапак, сценарист і режисер-постановник Ніна Жолуденко та інші члени творчо-постановочної групи.