Формування сильної політичної нації — головна передумова нашого державного ствердження і інтеграції до світової спільноти. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на вчорашній сесії загальних зборів Національної академії наук України. Наша держава має стати суб’єктом міжнародної політики. А тому їй пора визначитися, де вона перебуває, — зазначив він. На перехресті шляхів Європи і Євразії чи, власне, є європейською країною. Досі не визначилися, бо боїмося когось образити.
Голова ВР наголосив також на необхідності розмежування влади: «На жаль, під час обговорення конституційної реформи все звелося до боротьби однієї групи проти іншої. Тож у суспільстві склалося негативне ставлення до цієї ідеї загалом».
Саме через це не можемо створити нормальну, цивілізовану політичну систему, яка грунтуватиметься на авторитеті влади, а не на силі авторитаризму. Політика, на думку глави парламенту, в нашій країні персоніфікована. Саме тому Президент і говорить про необхідність спадкоємності, «щоб не починати з чистого аркуша», — додав він.
За словами Володимира Литвина, політики, на превеликий жаль, не прислуховуються до думки вчених, особливо стосовно ролі, місця і значення української мови в державі. Нехтування цією темою може призвести до того, що мова помститься нам, наголосив Голова ВР.
А Прем’єр-міністр України Віктор Янукович переконаний: сьогодні державі та суспільству, як ніколи, потрібні нові ідеї, перспективні проекти, експертні оцінки й зважені прогнози. «Адже тепер країна не стільки бореться з минулим, скільки творить своє майбутнє. Хто, як не науковці, може допомогти їй у цій справі?» — сказав він. І пообіцяв, що уряд робитиме все для покращення умов фінансування Академії наук і науковців.