Учора на колегії в Міністерстві юстиції розповідали про розгляд Європейським судом з прав людини справ щодо України.
З часу набуття чинності Конвенцією про захист прав і основних свобод людини в Україні до Європейського суду звернулося понад 8 тисяч українців зі скаргами на порушення державними органами їх прав і свобод. Однак лише 9 справ було розглянуто Європейським судом і за ними було винесено рішення, а за однією справою було досягнуто дружнього врегулювання спору із заявником.
З 1998 по 2003 рік Кабмін отримав від Європейського суду для надання зауважень більш як 200 справ. Нинішнього року уряд уже опрацював 56 заяв, які стосувалися порушень права на свободу та особисту недоторканність, справедливий судовий розгляд, зокрема, в частині перевищення розумних строків розгляду справи судами, права на мирне володіння своїм майном, заборони катування та наявності на національному рівні ефективних засобів захисту.
Аналіз рішень Європейського суду показує, що причини порушення прав людини найчастіше полягають у недосконалому законодавстві України або в практиці його застосування. Мін’юст з Національним бюро виявили прогалини, що, зокрема, стосуються питань виправно-трудового законодавства, ефективності оскарження дій суддів, питань банкрутства, сімейного та процесуального законодавства в частині права на свободу та особисту недоторканність тощо.
Сподіваємося, що зауваження, які пролунали на колегії, врахує не лише Мін’юст, а й інші учасники зібрання — Кабінет Міністрів, Генеральна прокуратура, Верховний Суд, Судова адміністрація, МВС.