Сьогодні в столичній галереї L-Art відкривається виставка під назвою «Утопія». Це слово в перекладі з грецької буквально означає «місце, якого немає». Полемізуючи з політиками про ідеальну державу, опосередковано впливаючи на них своїми роботами, випереджаючи їх у висловлюваннях, письменники і художники намагалися перетворити сучасні їм держави на утопії. Пострадянський художник знає, яке життя в державі, побудованій за моделлю утопії; саме він бачив крах цієї держави на тлі процвітання інших; саме він живе в країні, де політики —тут і зараз — будують державу з нуля.
Куратор Маша Цуканова запросила і широко відомих, і молодих сучасних українських художників взяти участь у художній утопії — виставці, в рамках якої експонуються твори мистецтва, присвячені утопічним ідеям.
Місія художника, відповідно до класичних утопій, полягає лише в донесенні до громадян ідей ідеальної держави. Тож художники, беручи участь в «Утопії», виступають водночас творцями і громадянами зображеної ними неіснуючої держави. На представлених полотнах візуальний ряд є втіленням ідей авторів стосовно утопічної ідеї як філософської константи, що ніколи не перестане хвилювати людство.