Якщо ми не проведемо політичну реформу до виборів глави держави, то зробимо колосальну помилку. Про це заявив Президент України Леонід Кучма під час учорашньої прес-конференції. Якщо не буде парламентської більшості й структурованого парламенту, зазначив глава держави, то Верховна Рада буде недієздатна.

А заяви деяких лідерів політичних сил (які входять до парламентсько-урядової коаліції) про бажання брати участь у президентських перегонах, Леонід Кучма назвав грою, «щоб показати свою значимість». Водночас він резюмував: немає «чинників», які завадять Віктору Януковичу одержати підтримку.

З приводу подій у Мукачевому, де «боротьба за владу затьмарила політикам розум», Президент був небагатослівний: доведеться чекати висновків силовиків. Проте, зазначив Леонід Кучма, вже відпрацьовують технології майбутніх президентських виборів, а про імідж держави ніхто і не думає. Можливо, саме тому він закликав категорично відкинути спекуляції навколо ЄЕП, який нібито заважатиме Україні інтегруватися до Європи. А загалом, на думку Президента, основні акценти в політиці має бути спрямовано на внутрішні перетворення, оскільки навіть у Європейського союзу немає стратегії розвитку відносин з Україною. Та й на європейському ринку, зізнався глава держави, ми абсолютно не конкурентоспроможні.

Однак соціально-економічні показники, за словами Леоніда Кучми, просто вражаючі: триває зростання виробництва в усіх сферах, гривня стабілізувалася, інфляція низька. Створено всі умови для повернення «тіньових капіталів». Проте, наголосив глава держави, все ще турбують цінові та структурні диспропорції, заборгованість у паливно-енергетичному комплексі, «загострюється» питання з ПДВ, бо не узгоджено податкову і бюджетну політику в Україні. 

Президент повідомив, що 30 квітня на засіданні Ради нацбезпеки обговорюватимуть іракські події.