Кримські депутати хочуть передати у власність Росії чотири престижні оздоровниці: ялтинські «Мелассу» і «Понизівку», а також євпаторійські санаторії «Первомайський» та імені Шевченка. В їхньому зверненні до Верховної Ради України і Прем’єр-міністра Віктора Януковича йдеться «про визнання прав власності Російської Федерації на санаторії, що належать мерії Москви і розташовані на території АРК». Схоже, кримські депутати зовсім забули, що за законами нашої держави вся власність на території України є українською.

Росія, вперто заявляючи право власності на привабливу нерухомість, поводиться не завжди коректно, заявив міністр курортів і туризму АРК Олександр Таряник на черговій сесії ВР Криму і додав: «Якби були документи, за роки незалежності України сусідка вже давно довела б право власності на нерухомість у Криму». Проте дедалі частіше доводиться відбиватися від надмірних апетитів чиновників з Управління справами російського Президента, які пропонують «спільно використовувати або передати російській стороні 19 санаторіїв, котрі належали ЦК КПРС и Радміну СРСР». Як уже про повністю передані північній сусідці об’єкти йшлося про пансіонат «Дубна», Будинок творчості Союзу театральних діячів РФ в Місхорі, санаторій «Північне сяйво», центр відпочинку «Перлинний берег», базу відпочинку «Юнга», спортивно-оздоровчий табір «Супутник» в Коктебелі... Хоча й нині подальша доля цих та інших перлин Південнобережжя не визначена.

До речі, є протокол між Росією і Україною, де сказано, що вся власність на території України є, звісно, українською. А Росія може претендувати на спірну. Тож без залучення експертних фахівців не обійтися. Зволікати не можна. Адже, за даними кримського міністерства курортів і туризму, на території півострова розташовано 57 санаторіїв, які де-факто належать Росії. Десять з них вже підтвердили право власності де-юре.

Крим.