Повернути борги освітянам!
Закон України «Про освіту» було прийнято Верховною Радою України в 1996 році за активної участі соціалістів. Ст. 57 цього закону вимагала поетапного введення доплат педагогам за стаж, виплати двох окладів на лікування та преміювання, прирівнювання зарплати освітян до середньої в промисловості.
Послідовна позиція фракції протягом двох минулих років сприяла підвищенню заробітної плати вчителям та педагогам. Однак і тепер рівень цієї зарплати є вкрай низьким і не досягає мінімального прожиткового рівня.
Незважаючи на законні вимоги освітян, уряд В. Януковича, більшість у парламенті відмовилися під час прийняття бюджету на 2004 рік виділити кошти на часткове погашення боргів за минулі роки, створені через невиконання ст. 57 Закону «Про освіту». Борги уряду освітянам сягнули майже 5 млрд. грн. На пропозиції депутатів визнати цей борг державним і скласти графік його повернення уряд відповідає відмовою. Більше 120 тисяч справедливих судових позовів учителів заблоковано судами, виконавчими службами.
Така політика кучмівських урядів, залежної від президента більшості у парламенті свідчить про цілковиту їхню байдужість до майбутнього України, розвитку інтелектуального потенціалу, долі сотень тисяч юнаків та дівчат, учителів.
Переможні рапорти уряду про стрімкий ріст економіки, найкращі показники в Європі є не що інше, як чергове окозамилювання, свідчення того, що олігархічна влада в Україні здатна дбати лише про себе. Доля тих, хто сіє розумне, добре, вічне, глибоко байдужа урядовцям, прем'єрові, президентові.
Фракція Соціалістичної партії України вимагає від Верховної Ради України, уряду негайного розгляду законопроекту про повернення згаданих боргів освітянам, невідкладно розпочати погашення цих боргів. Під час внесення змін до закону про бюджет 2004 року і формування бюджету на 2005 рік обов'язково слід передбачити витрати на оплату комунальних послуг сільській інтелігенції — вчителям, лікарям, працівникам культури.
Соціалісти пропонують внести зміни до пенсійного закону, запровадити спеціальні галузеві коефіцієнти для освітян, які дали б змогу не менш як удвічі підвищити розмір пенсії педагогам.
Ми наполягаємо на збільшенні щонайменше на третину державного замовлення на прийом студентів до вузів, на збільшенні стипендій студентам до рівня прожиткового мінімуму, відновлення харчування дітей у школах і ПТУ.
Фракція вкотре пропонує довести витрати на освіту до рівня, що не менший ніж 10 відсотків внутрішнього валового продукту (нині цей показник удвічі менший).
Джерелами фінансування цих витрат є запровадження державної монополії на спирт, лікеро-горілчані вироби, тютюн, наведення ладу в енергетиці, відновлення контролю на митниці, кордоні.
Соціалісти пропонують суспільству свою програму порятунку освіти, здійснення якої дасть змогу вивести цю чільну галузь із кризи, врятувати державу від повної деградації.
Пропонуємо педагогам, усім освітянам, усьому українському громадянству підтримати нас у справедливій боротьбі за долю освітньої галузі.
Врятуємо освіту — врятуємо державу!
Разом — до кращої долі!
Олександр МОРОЗ,голова фракції Соціалістичної партії України.