Домінанта офіційного візиту Голови Верховної Ради України Володимира Литвина до Фінляндської Республіки — бачення місця та ролі нашої держави у спільному європейському домі.
Зустрічі в Гельсінкі мають особливий сенс ще й тому, що саме тут, у столиці Фінляндії, п’ять років тому було затверджено Спільну стратегію Євросоюзу щодо України. Виступаючи перед фінською інтелектуальною елітою в асоціації зовнішньої політики «Товариство Паасіківі», глава українського парламенту наголосив: не варто дивитися на Україну крізь окуляри євроскепсису. Адже сьогодні, за словами В. Литвина, від поетапного включення України в європейські інтеграційні структури залежить, з одного боку, спроможність європейців реалізувати одвічну мрію кращих гуманістів континенту, зокрема філософа Канта, встановити вічний мир, а з другого — остаточно подолати розкол європейців на «своїх» і «чужих».
Зупинившись у своєму виступі на основних віхах історичного діалогу і зв’язків між Україною та Фінляндією, В. Литвин висловив сподівання, що на саміті Україна—ЄС, який відбудеться на початку липня у Гаазі, буде прийнято рішення щодо Плану дій Україна—ЄС. А результатом його виконання — якісний прорив у відносинах України та Євросоюзу. «Головне для України в цьому плані те, що він ґрунтуватиметься не на односторонніх, а на спільних віхах, а отже, може виступити своєрідною «дорожньою картою» України на шляху до укладання угоди про зону вільної торгівлі, а у перспективі — європейської угоди про асоціацію між Україною та ЄС», — сказав, зокрема, Володимир Литвин.
Представники асоціації зовнішньої політики та дипломатичного корпусу Фінляндії поцікавилися у глави українського парламенту, як, на його думку, впливатиме розширення НАТО на Європу. Відповідаючи на це запитання, В. Литвин наголосив, що Україні, яка лише з третьої спроби здобула державність, потрібні гарантії безпеки. На його думку, сьогодні НАТО — вже не військовий, а більшою мірою політичний блок, і США зацікавлені у розширенні НАТО, оскільки вони хочуть контролювати процеси не лише в цій організації, а й у всьому європейському співтоваристві. «Європейські політики припускаються великої помилки, коли розглядають ЄС за цивілізаційною ознакою і не хочуть помічати географічний чинник, процес розмивання Євросоюзу ізсередини, — зазначив В. Литвин, — а тому далеко не всі європейські політики готові до того, щоб до ЄС увійшла Україна». Однак, якщо проаналізувати процеси, що відбуваються у сучасній Європі, то, наголосив В. Литвин, можна сміливо казати: Україна дуже скоро стане важливим гравцем на європейській арені.
«Пильна увага до України з боку Європейського союзу, США і Росії свідчить про те, що триває невидима війна за Україну, — сказав В. Литвин на зустрічі з елітою Фінляндії. — Це особливо відчутно з наближенням президентських виборів в Україні. У цих змаганнях нам дуже важливо утвердитися, тому деякі кроки нашої держави мають бути тактичними, деякі — стратегічними, а головне — зберегти національний інтерес України». А врешті-решт прорубати вікно у Європу, на переконання Голови Верховної Ради, зможе нова генерація українських політиків — «помірно-агресивних».
На знак пошани до глави українського парламенту Володимирові Литвину було вручено почесну відзнаку — медаль імені Урхо Кекконена, колишнього президента Фінляндії.
«Проблеми євроінтеграції, політичної та економічної співпраці України та Фінляндії було також обговорено під час зустрічі Володимир Литвина з президентом Фінляндії пані Тар’ї Галонен та з міністром закордонних справ Ерккі Туоміоя.
В посольстві України відбулася зустріч нашої делегації з представниками української громади. Голова Верховної Ради України дав інтерв’ю фінській газеті «Гельсінкін Саномат».
Гельсінкі.