«Для України та Фінляндії вкрай важливо синхронізувати політичні та економічні зміни, і в цьому плані критично важливими будуть президентські вибори в Україні». Про це заявив під час офіційного візиту парламентської делегації України до цієї країни Голова Верховної Ради Володимир Литвин на зустрічі зі спікером Едускунти Фінляндії Пааво Ліппоненом. За словами В. Литвина, президентські вибори «покажуть, в якому напрямі Україна розвиватиметься в найближчі десять років і в осяжній перспективі». «Це вибори не просто глави держави, а векторів розвитку України», — підкреслив Голова ВР, наголосивши, що наша держава зацікавлена у прозорості та демократичності майбутніх виборів.
У свою чергу, Пааво Ліппонен зазначив, що Фінляндія з великою зацікавленістю спостерігатиме за перебігом президентських перегонів в Україні. Спікер фінського парламенту назвав візит українських парламентаріїв «дуже важливим і для законодавчого органу, і для народу Фінляндії». Він зазначив, що Суомі дуже зацікавлена у розвитку відносин з нашою державою. «Україна для Фінляндії — вельми важлива, і в нас є великі можливості для співпраці», — сказав П. Ліппонен.
Під час зустрічі з колегами-парламентаріями Голова Верховної Ради України Володимир Литвин підкреслив, що законодавчий орган нашої країни надає великого значення розвиткові і зміцненню співпраці з Фінляндською Республікою. Він висловив сподівання, що таке співробітництво, зокрема, на рівні парламентів, не обмежуватиметься лише візитами, що вдасться налагодити тісні стосунки на рівні комітетів і депутатських фракцій.
«Думаю, ця робота буде на користь не тільки нашим країнам, а й всього Європейського співтовариства», — сказав Володимир Литвин.
Сторони також обмінялися думками про склад, особливості та законотворчу роботу парламентів України і Фінляндії, із проблем організації виборчого процесу у двох державах. Зустрічі у фінському парламенті в розширеному складі передувала розмова Володимира Литвина з Пааво Ліппоненом віч-на-віч, під час якої голова фінського парламенту заявив, що Фінляндія виступає за наближення країн балтійського регіону до України.
Учора в рамках офіційного візиту глава українського парламенту Володимир Литвин виступив перед представниками Асоціації зовнішньої політики «Товариство Паасіківі» на тему: «Відкрити європейський шлях України». Делегація українського парламенту відвідала целюлозно-паперовий комбінат «M-Real» у містечку Кіркніємі. Вона також зустрілася з мером міста Лох’я пані Еліною Лехто.
Гельсінкі.