Днями Перший заступник Голови ВР Адам Мартинюк оголосив про створення депутатської групи «Центр», до складу якої увійшло 16 народних обранців. Найдемократичніша група, додав Перший заступник, «не має начальника, в них усі керівники», бо всі 16 парламентаріїв уповноважені представляти «Центр». Відразу в парламентських кулуарах поповзли чутки про початок розвалу більшості й про можливу появу на політичному олімпі нової партії невдоволених ухваленням закону про пропорційні вибори мажоритарників. Причини створення групи і її наміри прокоментували нові «центристи»:
Сергій КАСЬЯНОВ (один з ініціаторів і організаторів створення «Центру»):
— Це група позафракційних депутатів з різних партій, які не хочуть, щоб ними хтось керував у парламенті чи поза ним. Усі «центристи» — самодостатні. Ми хочемо, щоб Верховна Рада працювала ефективно, щоб різні думки і пропозиції, які надходитимуть і з лівого, і з правого боку, було підтримано саме з метою налагодження економічного розвитку держави та поліпшення добробуту всіх виборців. У нас збігаються погляди — більшість нас підтримує змішану систему виборів. Так, у парламенті потрібні більшість, опозиція і коаліція.
Проте сьогодні ми не бачимо свого місця в коаліції. Але готові з нею співпрацювати, а не входити. Із політиків найвищої величини, звісно, нам ближче Голова ВР Володимир Литвин. Принципові питання ми обговорюватимемо і намагатимемося звести всі думки до одного рішення. Втім, кожен матиме право висловлювати власну позицію. У наших планах — створення потужної політичної сили. Що ж то за солдат, який не мріє стати генералом?
Сергій БИЧКОВ:
— Групу створено не для того, щоб перегрупувати наявні сили. Ми хочемо, щоб парламент виконував свої функції і справедливо називався сильною гілкою влади. У «Центрі» — фахівці практично з усіх регіонів. Уже на першому засіданні прийнято рішення, що жодним надгрупам чи формуванням ми не делегуємо право висловлюватися за нас чи зараховувати нас до будь-яких парламентських коаліцій. Ми братимемо участь тільки в координаційних нарадах Верховної Ради, але в жодному разі — в координаційних нарадах парламентсько-урядової коаліції. Можливо, що на базі групи з’явиться політична сила, яка буде представлена на парламентських виборах 2006 року. Деякі народні депутати вже зацікавилися нашою групою, отже, ймовірно, що найближчим часом нас буде ще більше.